Sanjski stroji prvič na preizkus 11. junija na Fužinskem gradu v Ljubljani

MyMachine Slovenija in Univerza v Novi Gorici z veseljem napovedujeta prvo zaključno razstavo t.i. "sanjskih strojev", na kateri bodo na ogled inovativne ideje in nekateri izdelki, ki so jih v prvem ciklu projekta narisali otroci, zasnovali in izdelali pa študentje in dijaki z Goriškega, Idrijskega in iz Ljubljane, s pomočjo  tamkajšnjih podjetij.

Razstavo od 11. 6. do 9. 7. 2015 gosti Muzej za arhitekturo in oblikovanje v gradu Fužine (na naslovu Pot na Fužine 2 v Ljubljani). Otvoritev razstave se bo 11. 6. začela ob 11. uri, ko si bodo svoje izdelke in izdelke dijakov in študentov ogledali otroci in širša javnost.

Pridružite se torej živahni množici 100 otrok iz OŠ Savsko naselje, OŠ Idrija, Vrtca Idrija in Vrtca Trnovo, ki si bo na otvoritvi ogledalo svoje risbe in čisto prave delujoče sanjske stroje izdelane na podlagi nekaterih izmed njihovih idej, za glasbeno popestritev dogodka pa bo poskrbel Trkaj.

Na dan otvoritve bo v muzeju po 13. uri tudi nekaj krajših predavanj, med njimi predavanje Pieta Grymonpreza, enega od ustanoviteljev globalne iniciative MyMachine. Visoko šolo za umetnost UNG bo s predavanjem "Kako vem, da nisem robot?" zastopal doc. dr. Peter Purg, eden od mentorjev sanjskih strojev.

Študentje Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici so bili vpleteni v izdelavo dveh od štirih strojev; Damir Grbanović je skrbel za "lebdeči avtomobil", Luka Pompe in Tanja Faletič pa sta razvijala "dinozavra, ki pobira igrače".

V projektu so sodelovali tudi študenti Poslovno-tehniske fakultete (PTF). Študentski del skupine, ki je načrtovala "lebdeči avtomobil", je koordiniral študent Tomaž Jakin, v njej pa so bili še Kristina Lancner, Tina Hozjan, Ivan Krašna in Matjaž Martelanc. Pri projektu "dinozavra, ki pobira igrače", so sodelovali Klemen Podgornik, Primoz Saksida, Armand Zavec in Ester Slokar. Ob vodji celotnega projekta Mihajeli Črnko z Inštituta Jožef Štefan in dr. Zmagu Jerebu iz podjetja Kolektor Group, sta študentom pomagala tudi prof. dr. Tanja Urbančič in doc. dr. Henrik Gjerkeš s Poslovno-tehniške fakultete. Pri obeh skupinah so studenti VŠU in PTF sodelovali z dijaki iz Gimnazije Jurij Vega v Idriji pod vodstvom tamkajšnje mentorice Špele Kokalj.

Podrobnejši program najdete na MyMachine.si, več info tudi na spletni strani Muzeja za arhitekturo in oblikovanje , ali pa obiščite Facebook stran projekta!

Oznake: