Ars Electronica festival 2023
6-10 September, Postcity – Linz, Avstrija
Program Campus
Soba 28

me ∞ us

Kuratorica razstave: Rene Rusjan
Producent: Rok Govednik
Vodja tehnike: Urša Bonelli
Odgovorna oseba: Boštjan Potokar
Izbrana študentska dela so nastala v sklopu raziskovalnih dejavnostih delavnic Futurama, Čas in prostor v gibljivi sliki, Moč ženske krvi in pod mentorstvom: Robertina Šebjanič, Jasna Hribernik, Rene Rusjan
Sodelujoče_i avtorice_ji: Ana Logar, Anastasija Kojić, Luka Carlevaris, Tamara Taskova, Tamara Kostrevc, Lazar Mihajlović, Maria Giurgea in druge_i avtorice_ji animiranih filmov

Sodelujoče študentke in študent na festivalu: Ana Logar, Anastasija Kojić, Luka Carlevaris, Tamara Taskova, Neda Ivanovič, Aleksandra Trajković

Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici je ponovno del programa Campus na Ars Electronica Festivalu of Art, Technology & Socitey 2023, enem najpomembnejših tovrstnih svetovnih festivalov. Letos festival raziskuje temo “Kdo poseduje Resnico?” Tudi letos je glavna lokacija festivala neverjetni “Postcity”, staro poštno dispečersko središče, kjer je festival potekal že večkrat, a letos morda zadnjič! (Postcity na zemljevidu)

Ja, »kdo torej poseduje Resnico?« Pogled na posedovanje planeta, narave, ljudi, idej, tehnologije se spreminja. O tem razmišljamo skozi izbor študentskih del, ki prevprašujejo družbene in okoljske teme, umetno inteligenco, razmišljanje o prihodnosti brez ljudi, pa tudi skozi intimne refleksije o identitetah, spolu, moči in krhkosti posameznika.

Razstava povabi obiskovalca v šepetajočo zvočno-svetlobno pokrajino, s točkami posameznih del, ki vabijo k razmisleku… o daljnih časih, naseljenih z novimi kulturami, o glivah, ki rastejo iz knjige, natančneje iz znanstvenih enciklopedij fizike …. o nas ZDAJ, v nelagodju, ki nas prevzame pred svetom, prihodnostjo, neznanim, o občutku nemoči in hkrati z zaupanjem v skupnost bitij na planetu… o konkretnih rešitvah v želji preživeti s povezovanjem … in nas vabi tudi v tihi intimni prostor znotraj javnosti, umirjen boudoir z rastlinami in avtomatom za bonbone ter množico cikličnih tempov, ki jih nenehno generira instalacija animiranih video trenutkov.

Hibridni umetniški projekti nastajajo v kontekstu raziskovanja umetnosti in družbe, naravoslovja in tehnologije ter naj bi vodili k boljšemu razumevanju empatije, solidarnosti in skrbi v kontekstu človeških in skupinskih odnosov. Primarna metoda, uporabljena pod naslovom Futurama je bila »Empatična strategija«. Vključuje zaznavanje okolja onkraj našega empiričnega razumevanja in prepoznavanje naše dejavne udeležbe v njem, namesto da smo zgolj opazovalci ali izkoriščevalci. To velja tudi za ostala izbrana dela na razstavi.

Fluvial dialects Miha Godec (SI)
Mentorici: Robertina Šebjanič (SI), Rene Rusjan (SI)
Fluvial Dialects je serija treh kinetičnih zvočnih instalacij – Palingenesis, Con·d/s·ense, D•still – ki uporablja vodo kot osrednji medij za ustvarjanje meditativnega prostora, kjer lahko obiskovalci poslušajo zvok vode, ki se čisti, kondenzira. in destilirano.
Več: https://ars.electronica.art/who-owns-the-truth/en/fluvial-dialects/
Foto: Miha Godec

Grayspaces Anastasija Kojić (RS)
Mentorica: Jasna Hribernik (SI)
Tempo življenja se redno spreminja z velikostjo lokalnega prebivalstva, ne glede na kulturno okolje. Resnica je, da se mesta hitro premikajo. Življenje v mestu je pogosto povezano z napetostjo, skrbmi in osamljenostjo, vendar lahko te učinke zmanjšamo z več časa v naravi.
Več: https://ars.electronica.art/who-owns-the-truth/en/grayspaces/
Fotogram iz projekta

5476 Ana Logar (SI), Anastasija Kojić (RS)
Mentorici: Robertina Šebjanič (SI), Rene Rusjan (SI)
Leta 5476 se je Zemlja spremenila. Ljudje so izginili, nadomestile so jih nove oblike življenja. Naš projekt prikazuje ostanke človeškega obstoja brez njihove fizične prisotnosti. Z uporabo knjig, prepojenih z micelijem, simboliziramo trajen vpliv človeške kulture.
Več: https://ars.electronica.art/who-owns-the-truth/en/5476/
Foto: Rene Rusjan

Micro need for speed Luka Carlevaris (SI)
Mentorica: Robertina Šebjanič (SI)
Motošport je zelo zanimiv in barvit, a potegne za seboj dejstvo, da je edini šport, ki neposredno vpliva na onesnaževanje tega planeta. Micro need for speed je delo, sestavljeno iz fotografij motošporta, ki so projicirane na polucirano gladino vode ujete med pnevmatikami.
Več: https://ars.electronica.art/who-owns-the-truth/en/micro-need-for-speed/
Photo: Nikola Predović

Animated Več avtoric_jev
Več mentoric_jev
Na Akademiji umetnost UNG se študentke_i posvečajo tudi animiranemu filmu. Na letošnji Ars Electronici predstavljamo nekaj izbranih animiranih filmov iz preteklih let, ki se tematsko navezujejo na temo Ars Electronice in naše letošnje razstave.
Več: https://ars.electronica.art/who-owns-the-truth/en/animated/
Film still: A bone to pick with by Nika Karner

Cycle fragments Tamara Taskova (MK)
Mentorica: Rene Rusjan (SI)
Projekt raziskuje idejo, da vsaka oseba doživlja svoj cikel, na katerega vpliva nešteto zunanjih in notranjih dejavnikov. Različice v trajanju vsake animacije prispevajo k nenehno spreminjajoči se uganki, ki zagotavlja, da se vsak obiskovalec sreča z edinstveno konfiguracijo.
Več: https://ars.electronica.art/who-owns-the-truth/en/cycle-fragments/
Photo: Una Savić

Littering / Echoing shadows Tamara Kostrevc (RS), Lazar Mihajlović (RS)
Mentorica: Robertina Šebjanič (SI)
Projekt Littering je bil zasnovan z idejo, da bi v gledalcih prebudili zavest o okoljski krizi, ki smo jo povzročili sami, in spodbudili razmišljanje o naši odgovornosti do planeta. Koncept Echoing shadows je spodbuditi razmišljanje o vitalnosti narave in njenem vse hitrejšem izginjanju pod vplivom človekove dejavnosti.
Več: https://ars.electronica.art/who-owns-the-truth/en/littering-echoing-shadows/
Still from the project


SEPTEMBER 15, 2023

Foto – Luka Carlevaris
Foto – Luka Carlevaris
Foto – Luka Carlevaris
Foto – Ars Electronica photo archive
Foto – Luka Carlevaris
Foto – Luka Carlevaris
Foto – Neda Ivanović
Foto – Neda Ivanović
Foto – Neda Ivanović
Foto – Luka Carlevaris
Foto – Ars Electronica photo archive
Foto – Luka Carlevaris
Foto – Neda Ivanović
Foto – Neda Ivanović
Foto – Neda Ivanović
Foto – Robertina Šebjanič
Foto – Ars Electronica photo archive
Foto – Ars Electronica photo archive
Foto – Neda Ivanović
Foto – Tamara Taskova