20. oktobra 2020 je dekan Akademije umetnosti, prof. Boštjan Potokar, v imenu Fundacije Univerze v Novi Gorici podelil dve nagradi študentoma Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici. Nagradi sta bili podeljeni namensko in v dogovoru z donatorjem, podjetjem A-media, d. o. o.

Podjetje A-media, d. o. o. se je odločilo, da bo v spomin na svojega soustanovitelja Jožka Markiča, ki je s svojim delom močno vplival na razvoj filma na Goriškem, vsako leto Fundaciji Univerze v Novi Gorici doniralo finančna sredstva za razvoj mlade filmske ustvarjalnosti v tej regiji.

Fundacija Univerze v Novi Gorici bo prejeta donatorska sredstva vsako leto kot nagrado ali štipendijo podelila tistemu študentu Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici, ki s svojim delovanjem, poleg kvalitetnega dela v sklopu svojega študija, pomembno povezuje študente ter družbeno okolje.

O podeljeni nagradi za študijsko leto 2020/2021

Študijska komisija Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici je skupaj s predstavnikom podjetja A-media, d. o. o. med študenti iskala tiste, ki so, ob kvalitetnem študijskem in kreativnem delu, kot Jožko Markič, pokazali tudi občutek ‘za človeka in skupnost’.

Za študijsko leto 2019/2020 je Fundacija Univerze v Novi Gorici tako podelila dve nagradi:

  • ena v višini 500 € – študentu programa 1. stopnje (dodiplomski program)
  • eno v višini 750 € – študentu programa 2. Stopnje (podiplomski program)

O prejemnikih nagrade za študijsko leto 2020/2021

 Fundacija Univerze v Novi Gorici  je za študijsko leto 2019/20 podelila nagrado naslednjima študentoma:

  • JOŠT ŠEŠKO, študent programa 1. stopnje Digitalne umetnosti in prakse

Utemeljitev: Jošt Šeško je v času svojega študija močno povezal študente svoje generacije. S svojimi kolegi iz animatorske študentske iniciative je vzpostavil pravo tovariško skupnost,  kjer so starejši študentje mlajše uvajali v zahtevnejše animacijske postopke, mlajši so pridobivali izkušnje ob sodelovanju s starejšimi, izmenjevali so si tutoriale, skupaj risali, se podpirali. Jošt Šeško je bil s svojo osebnostjo in pristopom osrednja oseba skupinskega delovanja.

Medtem je vztrajno delal tudi na svojem diplomskem animiranem filmu, ki ga je uspešno zaključil maja 2020 (film se je že predvajal na Festivalu slovenskega filma 2020) in skupaj z odličnim teoretskim delom diplome ter zagovorom, z odliko diplomiral septembra 2020.

  • SAGAR GAHATRAJ, študent programa 2. stopnje Medijske umetnosti in prakse

Utemeljitev: Sagar Gahatraj se že od začetka študija s svojimi deli in ravnanjem trudi za ozaveščanje o odgovornem bivanju, odnosu do soljudi, živali in narave. Je naš strogi, a dobri duh, ki nas opozarja, da smo vsi povezani in da je od naših ravnanj odvisna naša prihodnost.

Skozi produkcijo svojega magistrskega filma je uspel spodbuditi in izvesti veliko povezovalno akcijo in to kljub temu, da je v to skupnost prišel od daleč in tu ni poznal nikogar. Povezal je veliko število posameznikov iz goriške in širšega okolja, ki se ukvarjajo s filmom in tudi veliko takih posameznikov, ki so prvič vstopili v kaj takega. Film je v celoti posnel na lokacijah, z ljudmi in podjetji v Novi Gorici in Gorici. V produkciji svojega filma, ki odraža njegova opažanja družbe, mu je uspelo v mrežo povezati najrazličnejše posameznike.

Vir novice: https://fung.si/2020/10/21/podeljeni-dve-stipendiji-v-spomin-jozeta-markica/