Photo by Vanda Ljumović

Čas, prostor, jaz, mi.

Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici na festivalu Ars Electronica 2022

September 07-11 2022, Atelierhaus Salzamt (Campus Exhibitions), Linz, Avstrija

Kolofon razstave:

Avtorice_avtorji (študenti): Ivana Kalc (HR), Tijana Mijušković (RS), Jelena Cambj (HR), Maksimilian Zabukovec (SI), Wadha Amoor (JO), Tamara Kirina (RU), Roman Paxyutkin (KZ), Filip Sluga (SI), Karin Likar (SI), Domen Sajovic (SI), Ana Logar (SI), Milena Brkić (RS), Melita Sandrin (HR), Matevž Jelenc (SI), Arta Kroni (SI), Tamara Taskova (SI), Luka Mavrič (SI), Renee Stanič (SI), Kristian Petrovčič (SI), Martin Lozej (SI), Una Savić (RS), Matej Rimanič (SI), Maria Eugenia Cardenal (ES), Vanda Ljumović (SI), Klára Vítková (CZ), Anđelina Petrović (RS), Lazar Mihajlović (RS), Vasily Kuzmich (UA).

Kuratorka: prof. Rene Rusjan, direktorica programa Akademije
Producent: Rok Govednik, strokovni sodelavec
Odgovorna oseba: prof. Boštjan Potokar, dekan Akademije
Tehnična podpora: Urša Bonelli

“In tekel sem kot nor, dokler naslednji dan proti večeru nisem prišel do roba. To črto, ki je ločevala znano od neznanega, smo imenovali ‘rob sveta’. Verjetno je moral obstajati nekdo, ki je vedel, kaj je za to črto, nekdo, ki mu je bilo neznano znano. Ali pa morda ne. Vsaj za nas, običajne prebivalce tega sveta, je bilo zagotovo neznano.” (Iz romana v nastajanju »Od časa do časa« Boštjana Potokarja)

Do kam sežejo meje te skupnosti, kam seže jaz in kdo smo mi? In kaj to pomeni, ko se sprašujemo o prostoru in o času? Do katere mere smo vsi povezani in navezani na določen čas in prostor, do kam se širijo meje skupnosti? Niso vprašanja o robu sveta, poti v neznano, vedno obstajala, ni tisto neznano vedno bilo nekje tam za ‘mejo’, mejo prostora in časa, mejo skupnosti, mejo med ti in jaz? Vedno so bili trenutki, ko smo se prihodnosti bali in takšni, ko smo nanjo gledali kot na luč, ki nas bo odrešila vseh težav. In vedno so bili trenutki, ko je bila sedanjost negotova in se je zdela preteklost kot iz učbenikov, jasna. Kje je zdaj, ta meja poznanega in neznanega? Kje je zdaj ta rob sveta?  

Študentska dela za letošnjo edicijo Ars Electronica 2022 smo izbirali ob razmisleku o posamezniku in o skupnosti, ki ji pripadamo, ki jo tvorimo. Ob izbranih študentskih delih sem za razmislek na temo Welcome to Planet B zaprosila tudi naše mentorje, umetnike in znanstvenike. Citate iz njihovih odgovorov vključujemo v razstavo projektov študentov.

— prof. Rene Rusjan, kuratorka razstave

Photo by Metod Blejec

O času
Ivana Kalc, 2022
mentorica: prof. Jasna Hribernik


Tema, ki jo Ivana raziskuje v svojem delu, je povezana s konceptom časa. Čas je dimenzija, ki je v resnici ne znamo razumeti ali popolnoma dojeti. Je nevidna, ni dovzetna za naš neposredni vpliv – samo teče in neodvisno oblikuje naša dejanja. Samo naše dojemanje časa je nekaj, s čemer lahko manipuliramo in izkrivljamo. Prostorska instalacija je poskus eksperimentiranja z možnostmi, ki jih imamo pri interpretaciji, opisovanju, fizikalizaciji in manipuliranju s časom, pa tudi kot poigravanje z našim dojemanjem časa. Je delo v nastajanju, eksperiment na temo časovne dimenzije v umetnosti.

Photo by Vanda Ljumović

Æ
Maria Eugenia Cardenal, Tamara Kirina, Vanda Ljumović, Klára Vítková, 2022
mentorica: Valerie Wolf Gang

»Tam je prepovedano območje, varovano z ograjo, našli pa smo luknjo. Prestopili smo tisto ograjo in padli smo v Æ.« Interaktivna video instalacija vas bo vrgla na popotovanje v psihedelično dimenzijo.


Ko umetnost sreča znanost

Študentke in študenti skozi študijski proces spoznavajo teorijo promocijskih video strategij, ki jo kasneje v praksi opuščajo, nadgrajujejo, prevprašujejo in iščejo nove načine govorice. Nastali so štirje videi.

— prof. Jasna Hribernik, mentorica

Photo by Tijana Mijušković

POND

Tijana Mijušković, Jelena Cambj, Maksimilian Zabukovec, Wadha Amoor, 2022

Photo by Roman Paxyutkin

THE RIVER

Klára Vítková, Tamara Kirina, Roman Paxyutkin, Vanda Ljumović, Filip Sluga, Karin Likar, 2022

V sodelovanju s Fakulteto za okolje UNG.

Photo by M. Mihelcic

GOCHILE


Domen Sajovic, Ana Logar, Milena Brkić, Melita Sandrin, Matevž Jelenc, Arta Kroni, Tamara Taskova, 2022

V sodelovanju s Fakulteto za fiziko in astrofiziko UNG.

Photo by Renee Stanič

WE LOVE LIGHT (SUSTAINABILITY AT INTRA LIGHTING)

Luka Mavrič, Renee Stanič, Kristian Petrovčič, Martin Lozej, Una Savić, Matej Rimanič, 2022

Photo: UNG School of Arts archive

Povej mi, poslušam, Anđelina Petrović, Lazar Mihajlović, 2022
mentorja: prof. dr. Peter Purg, Lavoslava Benčić

Čeprav je to neizogiben del življenja, je lahko izguba nekoga, ki ga imaš rad, ena najbolj bolečih izkušenj, ki jih boš kdaj moral doživeti. V tem interaktivnem projektu je zvok združen z nekaterimi najmočnejšimi in najbolj bolečimi čustvi, kar jih pozna človek, v upanju, da bi olajšal ta čustva in podoživel nekaj trenutkov z izgubljeno osebo.

Film still: Home

Dom, Vasily Kuzmich, 2022
mentorica: prof. Rene Rusjan


»Dobro jutro, sin! Zdaj je 8:20, 4. marec. Preživeli smo še eno noč. Živi smo in pekel se nadaljuje.«
Še vedno je odmevalo vprašanje skupnosti med pandemijo, ko je v njegovi soseščini izbruhnila vojna. Vasilij se je s temo ‘doma’ ukvarjal že v nekaterih svojih prejšnjih delih. Tokrat nam pošilja video pismo iz Ukrajine in nas vabi, celo sili, da se ustavimo in se približamo. Tako blizu, da začutimo bolečino matere, ki sinu pošilja kratka sporočila.