Bogata medkulturna izmenjava za filmsko odkrivanje zgodovine in preseganje meja

Študentke in študenti različnih študijskih smeri iz Nemčije, Slovenije in Francije so se v lanskem študijskem letu v okviru projekta “1989 – Kaj je to leto spremenilo?” preizkusili v skupnem filmskem ustvarjanju. Pod vodstvom goriške filmske ustvarjalke Anje Medved in francoske dokumentaristke Julie Biro so raziskovali družinske spomine na to prelomno leto in razmišljali o vidnih in nevidnih mejah, ki določajo naša življenja. Nastal je tridelni kratki igrani film ter reportaža o skupnem filmskem ustvarjanju.

Delavnica je potekala na 3 različnih lokacijah – Berlin (Nemčija, september 2021), Nova Gorica (Slovenija, julij 2022) in Coutances (Francija, september 2022). V projektu sodelujejo naše študentke in študenti: Tamara Taskova, Ana Logar, Karin Likar, Tamara Kirina, Kostja Ronkali in Ana Prebil (sodelovala pri berlinski delavnici).

Projekt v partnerstvu Crossborder Factory iz Berlina, Du coin de l’oeil iz Pariza in Zavoda KINOkašča/CINEMattic iz Nove Gorice je nastal v sodelovanju z Akademijo umetnosti Univerze v Novi Gorici in podporo OFAJ – DFJW.

Dokumentarna reportaža o skupnem filmskem ustvarjanju z naslovom “MEJE MEJE MEJE” avtoric Anje Medved, Julie Biro, Karin Likar, Tamare Taskove in Tamare Kirine bo predstavljena ob 15. obletnici vstopa Slovenije v Schengensko območje, ko je tudi naše mesto zaživelo brez mejnih zapornic v sredo, 21. 12. 2022 ob 19:00 na Mostovni (cesta IX korpusa 99A, Nova Gorica).

Film je nastal v produkciji Zavoda KINOkašča/CINEMattic in koprodukciji Crossborder Factory iz Berlina ter Du coin de l’oeil iz Pariza v sodelovanju z Akademijo umetnosti Univerze v Novi Gorici. Film je omogočila Mestna občina Nova Gorica.

Fotografije – Anja Medved