Diskurz o telesu je vedno bolj odprt, a še vedno se zdi, da se besedi menstruacija izogibamo in jo raje pojmujemo kot »tisti čas v mesecu«, »fešta«, »teta s Krvavca«, »paradajz dnevi« … Čeprav je menstruacija fiziološki pojav, le-to oblikujejo tudi družbeni predpisi in kulturne norme. V mnogih družbah je označena s pojmi kot so onesnaženost, nevarnost in zlo, o njej se ne govori. Zaradi molka pa ženske občutimo otipljive posledice, med drugim težave z diagnosticiranjem bolezenskih stanj in prepočasno odpravljanje menstrualne revščine.
Zato Akademija Umetnosti Univerze v Novi Gorici skupaj z Društvom Endozavest in Info centrom ŠKUC organizira dogodek, na katerem bomo razmišljali in razpravljali o družbenih normah v zvezi z menstrualnim ciklom in ženskim telesom.

»Blood is everywhere
and yet the one
the only
the single name
it has not had publicly
for many centuries
is menstrual blood.«

– Judy Grahn, All blood is menstrual blood, 1993

18. 12. 2022 ob 10.00, ŠKUC, Stari Trg 21, Ljubljana

Sodelujoči_e: Valerie Wolf Gang, Dr. Renata Šribar, Mag. Tjaša Franko, Prof. Rene Rusjan, Mag. Hana Turšič, Kaja Dolenc in Društvo Endozavest.

Študentke: Arta Kroni, Tamara Kirina, Milena Brkić, Tamara Taskova in Maria Giurgea

PROGRAM:
10:00 – 11:30 Projekcija kratkih filmov z okroglo mizo

Na okrogli mizi se bomo pogovarjale_i o odnosu do menstruacije v slovenski družbi in podale_i odgovore na številna vprašanja o menstruaciji, ki se pogosto pojavljajo med različnimi generacijami. Diskusija bo prepletena tudi s filmskimi refleksijami.

  • Super Ultra (2008), Ana Grobler, 03:42 min
  • Menarchy, Meta Mežan, 03:27 min
  • Fešta (mokumentarec / mocumentary), Arta Kroni, Tamara Kirina, Milena Brkić in Maria Giurgea (Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici), 10 min
  • Sheela-na-gig (* podajalnik sladkarij / candy dispenser, object) Maria Giurgea (Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici), 5 min
  • Cyclical / Ciklično (video), Tamara Taskova (Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici), 1:30 min

11:30-12.00 Čajanka in neformalno druženje

Za več informacij o dogodku, poglejte tukaj.