FEB 27, 2023 (dopolnjeno)

Urška Djukić (levo) in Emilie Pigeard (desno), foto – Sebastian Gabsch

Naša alumna Urška Djukić že vrsto let uspešno ustvarja filme (Dober tek, Življenje [2016], Lovka [2019], Ena in edina [2019]) s katerimi je nastopila na mnogih festivalih in prejela številne nagrade. Ponovno pa je navdušila tudi z najnovejšim animiranim dokumentarcem BABIČINO SEKSUALNO ŽIVLJENJE (Studio Virc/IKKI FILMS, 2021)!

BABIČINO SEKSUALNO ŽIVLJENJE, ki ga je Urška Djukić soustvarila v francoski koprodukciji in z animatorko Émilie Pigeard, nas popelje na kratek izlet v zgodovino intimnosti podeželske babice, ki povzema odnos, v katerem so bile ženske v prvi polovici 20. stoletja pod streho strogih cerkvenih naukov in splošnih družbenih konvencij razumljene kot objekt za potešitev spolne sle svojih mož. Navdih za film je avtorica črpala iz pričevanj žensk, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj, rit in kače niso za igrače. Scenarij za film sta napisali režiserka, ki je film tudi zmontirala, in Maria Bohr. Glasove so posodili Doroteja Nadrah, Jure Henigman, Mara Vilar, Božena Zabret in Bojana Ciglič, skladatelj glasbe je Tomaž Grom.

Uspešna pot filma se je pričela kmalu po nastanku, ko je lani na 24. Festivalu slovenskega filma najprej prejela vesno za posebne dosežke in kmalu po tem tudi nagrado občinstva na 18. Animateki. Med mnogimi nagradami, ki jih je film nato prejemal, je bila izrednega pomena zmaga na 52. festivalu v finski Temperi. Ta nagrada je bila neposredna nominacija za širši krog nominirancev ameriških oskarjev.

Potem pa je prišla čudovita novica s 35. izvedbe Evropske filmske akademije – film je bil nominiran za Evropsko filmsko nagrado (European Film Award). Za nagrado je bilo skupno nominiranih pet kratkih filmov, ki so bili izbrani med 29 kandidati. A ni ostalo le pri tem, 10.12. je prispela še nadaljnja navdušujoča novica – film BABIČINO SEKSUALNO ŽIVLJENJE je postal najboljši evropski kratki film leta 2022! S tem je Urška Djukić postala prva izmed slovenkih filmskih ustvarjalk_cev sploh, ki je prejela to laskavo nagrado!

“Ta nagrada je darilo za vse ženske, katerih glas je bil skozi zgodovino neslišan, zavračan in izkrivljen. Če povzamem besede igralke Vicky Krieps (prejemnica EFA 2022 za njaboljšo igralko [film Korezet]), je sedaj čas, da ženske pozdravimo vse rane iz preteklosti, se jasno izrazimo, smo slišane in upoštevane v družbi. Le tako bomo lahko skupaj z moškimi gradile boljšo prihodnost za vse nas”, je ob prejemu nagrade povedala Urška Djukić.

Poglejte v kakšni družbi sta se znašla Urška in njen film : https://europeanfilmawards.eu/en_EN/winners-european-film-awards-2022

Potem pa je prišla še novica, da je film nominiran za francosko nacionalno nagrado cezar, ki jo je nato – za najboljši kratki animirani film – 24. februarja tudi prejel! Film je na svoji poti uspel pridobiti tudi uspešne in vplivne francoske organizacije (kot distributerji in koproducenti), kot so CNC – Fonds Sud, Arte – Association relative à la télévision européenne, IKKI Films in Ciclic – Centre Val de Loire. Francozinja pa je tudi korežiserka in animatorka filma, Émilie Pigeard, kot že omenjeno.

Urška pa že snema svoj celovečerni prvenec Little trouble girls v Čedadu (Italija).

Foto – Sebastian Gabsch
Foto – Sebastian Gabsch
French César Awards
French César Awards