Začelo se je snemanje celovečernega prvenca naše alumne Urške Djukić, večkrat nagrajene filmske umetnice. Prva klapa celovečernega igranega filma z delovnim naslovom Little Trouble Girls je padla v furlanskem mestu Čedad dne 20. 06.

Evropska filmska akademija (EFA) je lani razglasila Urškin kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje (2021) za najboljši evropski kratki film. Letos je Babičino seksualno življenje prejelo cezarja, nagrado francoske filmske akademije. Gre za enega največjih uspehov slovenske ustvarjalnosti. Prejšnji teden je Urška Djukić za opus v zadnjih dveh letih dobila še Župančičevo nagrado Mestne občine Ljubljana. Preberite si kaj več o Urški tudi tukaj.

Režiserka Urška Djukić med snemanjem filma Little Trouble Girls, foto Arhiv SPOK Films

Little Trouble Girls nadaljuje pomembno temo, ki jo je Urška razvila v Babičinem seksualnem življenju, torej vpliv družbenih vzorcev in pravil, ki se skozi generacije prenašajo na dekleta in njihovo dojemanje lastnega telesa.
Zgodba filma govori o sramežljivi in občutljivi najstnici Luciji, ki v času odraščanja krmari med pričakovanji okolja in odkrivanjem lastne seksualnosti. Gre za napet, a tudi humoren film o odraščanju, ki išče odgovor na vprašanje, čigavo telo je moje telo.

V vlogi glavne junakinje Lucije nastopa Jara Sofija Ostan, njeno prijateljico Ano Marijo pa igra Mina Švajger. Igralsko zasedbo sestavljajo še priznana imena: Saša Tabaković (zborovodja), Lotos Vincenc Šparovec (oče Niko), Špela Frlic (teta Milena), Staša Popović (Klara), Mateja Strle (Uršula), Brane Završan (dr.Primožič), Saša Pavček (sestra Magda), Irena Tomažin (sestra Kati), Mattia Casson (delavec). V filmu nastopa tudi projektni dekliški pevski zbor s 26 profesionalnimi pevkami.

Jara Sofija Ostan in Mina Švajger
foto Arhiv SPOK Films

Scenarij za prvenec je Urška Djukić pisala z Marino Gumzi, tudi koproducentko filma, in ga razvijala na intenzivnih mednarodnih programih ter delavnicah za razvoj prvencev, kot so Cinéfondation Rezidence (rezidenca v okviru filmskega festivala v Cannesu), Torino Film Lab, Ponta Lopud, First Film First in Residence Moulin D’Ande. Razvoj projekta so sofinancirali Slovenski filmski center, Re-act, program Ustvarjalna Evropa Media in francoska regija Nova Akvitanija.

Pri filmu sodelujejo ustvarjalci, ki so tudi mentorji na naši Akademiji – zvok na filmu snema Ivan Antić, producent filma je Joško Rutar, igralka v filmu je tudi Nataša Burger (vloga Julijine mame).

Film soustvarjajo še direktor fotografije Lev Predan Kowarski, scenograf Vasja Kokelj, ekipi se je pridružila italijanska kostumografka Gilda Venturini, oblikovalka maske je Eva Uršič. Glasbo za film bo zložil Lojze Krajnčan, pri čemer kot umetniška vodja nastopajočega pevskega zbora sodeluje Jasna Žitnik. Zvok filma bo predvidoma blikoval Julij Zornik. Montažer Vladimir Gojun prihaja iz Hrvaške. Producenti filma so še Miha Černec in David Cej za produkcijo Staragara I.T. (Italija), Katarina Prpić za produkcijo Izazov 365 (Hrvaška), koproducenti filma so še Nosorogi in RTV Slovenija.

Produkcijo filma Little Trouble Girls sofinancirajo Slovenski filmski center, javna agencija RS, RTV Slovenija, direkcija za film italijanskega ministrstva za kulturo, sklad za avdiovizualne medije Furlanije – Julijske krajine, filmska komisija Furlanije – Julijske krajine in Hrvaški avdiovizualni center. Film nastaja s podporo programa Arri International Support Programme.

Vir: Slovenski filmski center