Z neizmernim veseljem sporočamo, da nacionalno priznanje za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti nagrado Milke in Metoda Badjure v letošnjem letu prejme naš dolgoletni predavatelj, tesni sodelavec in dragi prijatelj – Rado Likon.

Tokratna strokovna komisija za podelitev nagrade v sestavi Špela Čadež, Andrej Košak, Lija Pogačnik, Sonja Prosenc in Milena Zupančič je odločila, da nagrado Milke in Metoda Badjure 2023 prejme direktor fotografije Rado Likon, prvi slovenski diplomant prestižne praške filmske akademije FAMU, ki je s svojim neizmernim talentom in predanostjo zaznamoval slovensko kinematografijo in televizijski svet.

V drugi polovici 70. let je skupaj z režisersko generacijo, ki je vključevala Rajka Grlića, Lordana Zafranovića, Gorana Paskaljevića, Gorana Markovića in Emirja Kusturico, radikalno spremenil jugoslovanski film /…/ Njegova discipliniranost in u stvarjalnost sta ključna pri zapletenih posnetkih, ki segajo od igre svetlobe in sence do dinamičnih posnetkov, pri katerih kamera prečka snemalno os in ujame igralce z različnih zornih kotov. Likon je mojster ustvarjanja umetniških posnetkov, ki zajemajo pokrajine, običaje ter obraze slovenskih ljudi. Njegova filmska fotografija je vedno sovpadala s pripovedjo, ne glede na temo ali tehniko snemanja, njegov vpliv pa se je razširil tako na kinematografsko kot televizijsko občinstvo.” — iz obrazložitve komisije.

Celotna obrazložitev komisije si preberite TUKAJ.

Kot vsako leto bo nagrada Milke in Metoda Badjurje podeljena na Festivalu slovenskega filma v Portorož, na odprtju 26. edicije festivala, tokrat 3. oktobra v Glavni dvorani Avditorija Portorož.

Vse čestitke, dragi Rado!

Rado Likon, rojen 13. januarja 1949 v Ljubljani, se je po magisteriju iz filmske in televizijske kamere na praški FAMU takoj vključil v profesionalno produkcijo slovenskega filma. Njegovo delo se razteza na dve časovni obdobji: na klasično filmsko snemanje na trak in na sodobno digitalno produkcijo. V vlogi direktorja fotografije je prispeval k več kot 70 filmom – celovečercem, kratkim filmom, dokumentarcem in televizijskim delom. Pečat direktorja fotografije je pustil v legendarnih celovečercih, kot so Poletje v školjki I in II, Leta odločitve, Razseljena oseba in Christophoros. Med televizijskimi deli izstopata nadaljevanki Primož Trubar in Julius Kugy, svojo vsestranskost pa je Likon pokazal tudi na področju lutkovnega filma, zlasti s priljubljenimi Zverinicami iz Rezije.

Rado Likon je ob vsem svojem predanem angažmaju pri filmu več let predaval tudi na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani, še vedno pa predaja svoje znanje video tehnike na Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici.

Je lastnik agencije Cebram, ki se ukvarja s produkcijo in restavriranjem filmov. Poleg tega je član Združenja filmskih snemalcev Slovenije (ZFS), strokovno posvetovalnega telesa Zavoda za uveljavljanje pravic avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih del Slovenije (SPOT AIPA)

Vir tudi: Festival slovenskega filma