Lokalno podjetje A-media je že četrto leto zapored Fundaciji Univerze v Novi Gorici doniralo finančna sredstva z namenom, da se z njimi podpre izbrane študente dodiplomskega in magistrskega programa UNG Akademije umetnosti. Fundacija Univerze v Novi Gorici prejeta donatorska sredstva vsako leto kot nagrado podeli tistemu študentu ali študentki Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici, ki s svojim delovanjem, poleg kakovostnega dela v sklopu svojega študija, pomembno povezuje študente ter družbeno okolje. Nagrade/ Štipendije so finančne, v višini 500 € – študentu_ki dodiplomskega programa, in v višini 750 € – študentki_u magistrskega programa.

Podjetje A-media, d. o. o. v spomin na svojega soustanovitelja Jožka Markiča, ki je s svojim delom močno vplival na razvoj filma na Goriškem, vsako leto Fundaciji Univerze v Novi Gorici donira finančna sredstva za razvoj mlade umetniške ustvarjalnosti v tej regiji.

Nagradi sta v letu 2023 prejela Karin Likar (dodiplomska študentka) in Luka Carlevaris (magistrski študent). Nagradi je podelil dekan Akademije umetnosti Boštjan Potokar.

foto: Miha Godec

Utemlejitev nagrad 2023

Utemeljitev: Karin Likar
Karin Likar je pravkar zaključila tretji letnik dodiplomskega programa Digitalne umetnosti in prakse, na nosilnem modulu Animacija. Tako ona kot njeni kolegi, so trenutno sredi zahtevnega in dolgotrajnega procesa izdelovanja svojih diplomskih animiranih in igranih filmov, ki jih bodo kmalu pospremili tudi s pisnim delom svojih diplomskih nalog. Gre za zelo dejavno, kreativno in tudi navzven vidno generacijo, ki je bila s svojimi deli že med študijem uvrščena v številne domače in tuje festivalske selekcije, mnogi med njimi, tako tudi Karin, so se udeležili mnogih mednarodnih projektov, delavnic in razstav. Poleg tega so kot letnik ustvarili sodelovalno skupnost, ki bo še dolgo povezano delovala tudi, ko se bodo z diplomami poslovili in odšli po svetu.
Karin je poleg vsega zgoraj naštetega, še posebej izstopala kot oseba, na katero se je lahko vsak obrnil po pomoč. Bila je študentka tutorka, postala mentorica mladim udeležencem filmskih delavnic pri Kinoateljeju; z oblikovanjem vizualne podobe je uspešno sodelovala pri projektu JERA, Centra za kognitivne znanosti jezika UNG; s svojim nasmejanim obrazom in energijo, je promovirala akademijo in univerzo na mnogih informativnih, kulturnih in tehničnih dnevih.
Karin Likar si Nagrado Jožka Markića zasluži zaradi kvalitete svojega kreativnega dela in zaradi dela v študentski skupnosti in z njo.

foto: Miha Godec

Utemeljitev: Luka Carlevaris
Luka Carlevaris je pravkar zaključil prvi letnik magistrskega programa Medijske umetnosti in prakse, na nosilnem modulu Fotografija. Že v času šolanja na likovni gimnaziji je za fotografsko serijo Krst pri Savici prejel prvo nagrado na mednarodnem natečaju, serija je bila razstavljena po vsej Evropi. V času dodiplomskega študija se je Luka tudi pri nas zelo hitro izkazal na področju fotografije in svoja študijska dela predstavil na številnih razstavah. Ob vstopu v magistrski program pa se je prav razcvetel in vstopil v širše polje sodobnih umetniških praks. Njegovo delo Micro need for speed smo letos uvrstili v našo vsakoletno razstavo v okviru filmskega festivala Kino Otok v Izoli, septembra pa smo se tudi z njegovim delom uspešno predstavili na naši tretji razstavi v okviru velikega festivala Ars Electronica, v Linzu.
Tudi tam se je izkazala sodelovalnost študentov, ki so kot vodniki, v izmenah, predstavljali svoja in dela kolegic in kolegov številnemu in zahtevnemu mednarodnemu občinstvu. Luka je pomemben del te skupnosti, ko je treba, sodeluje in pomaga pri številnih projektih svojih kolegic in kolegov ter priskoči na pomoč učiteljem in akademiji. Na čisto svojski način se loteva okoljskih tematik, ki jih obdeluje v svojih delih.
Tudi Luka Carlevaris, poleg kvalitete dela, ustreza tudi drugi zahtevi nagrade, ‘občutku za človeka in skupnost’.

foto: Miha Godec

ČESTITAMO nagrajencema!