Ars Electronica festival 2024
4-8 September, Postcity – Linz, Avstrija
Program Campus

Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici se bo tudi letos udeležila programa Campus na festivalu Ars Electronica 2024, enem najuglednejših svetovnih festivalov na področju umetnosti, tehnologije in družbe. Z razstavo Look Me in The Eye – The Time is Now! se bomo letos predstavili že na 45. izvedbi festivala, ki bo potekal od 4. do 8. septembra. Glavna lokacija bo znova edinstven “Postcity”, staro poštno dispečersko središče (lokacija Postcity na zemljevidu). Vabljeni!

Naslovna slika: Nel Jeraj Sedej iz filma Okno

Kuratorica razstave: Rene Rusjan
Producent: Rok Govednik, Polona Dolžan
Vodja tehnike: Urša Bonelli
Odgovorna oseba: Boštjan Potokar
Izbrana študentska dela so nastala v sklopu raziskovalnih dejavnostih delavnic Hope and Existential Grief in the Anthropocene,; Futurama; A (liquid) Vision of 2086; I’s; and So, Who Will Turn the Tide?
a triplet of short cinematic reflections pod mentorstvom: Robertine Šebjanič, Jasne Hribernik, Olge Toni, Martina Turka, Jana Cvitkovića in Rene Rusjan
Sodelujoče_i avtorice_ji: Ana Evtić, Milan Bajcetić, Polina Bakalski, Nel J. Sadej, Tamara Taskova, Luka Carlevaris, Toma Kirina, Natalia Polonskaia, Blaž Stantič Kobal, Primož Lukežič

Letošnji festival raziskuje temo “UPANJE: Kdo bo obrnil tok?”

Upanje: Kdo bo obrnil tok? To je resnično vprašanje, ki nam vse pogosteje prihaja na misel. Kdo bo to storil? Kdaj, kmalu? V katero smer se bo tok obrnil? Kateri tok? Ali bomo to storili mi? Ampak kdo smo ‘mi’? Smo ‘mi’ enotna entiteta, ki se lahko združi in odreagira ter naredi spremembo, pozitiven korak, da končno obrnemo ta tok? Pa si sploh želimo istih stvari, doživljamo isto bolečino, isto veselje, delimo iste skrbi?

Radi bi verjeli, da je tako. Da si vsi želimo varno prihodnost za vse nas kot družbo, za planet, za svet. Ampak kako vidimo to svetlo prihodnost, ko pa nimamo niti podobnih pogledov na sedanjost, kaj šele na preteklost? Konflikti se množijo, moto ‘nikoli več’ je bil že tisočkrat pozabljen in povožen.

Upanje je močan in koristen občutek, vendar nas usmerja v prihodnost. Upanje, da bo ‘nekega dne’ bolje, da bo ‘kmalu’ bolje. Da bo ‘nekdo’ naredil ‘nekaj’, kar bo obrnilo tok. Ampak kdo bo to, ta mogočnež, ki bo prišel in rešil svet? In ali ne bo prepozno, če bomo samo čakali, da se to zgodi?

Hej, začniva z nama! Poglej me v oči – čas je zdaj! (R.R.)

Hope and Existential Grief in the Anthropocene
Polina Bakalski (MKD)
Luka Carlevaris (SI)
Ana Evtić (SRB)
Milan Bajčetić (MNE)
Mentorica: Jasna Hribernik (SI)
V sklopu magistrskih študentskih del naletimo na intimno in kritično refleksijo časa in prostora v katerem živimo. Soočenje in priznavanje sodobne misli “izgubljenega sveta” ter upanja o “nadaljevanju življenja v ruševinah” predstavljata temelj, na katerem lahko začnemo razmišljati o novih načinih življenja. (J.H.)
Multimedijska instalacija.
Več: https://ars.electronica.art/hope/en/hope-and-existential-grief-in-the-anthropocene/
Foto: Ana Evtić

Futurama: A Vision of 2086
Luka Carlevaris (SI)
Tamara Taskova (MKD)
Blaž Stantič Kobal (SI)
Primož Lukežič (SI)
Mentorica: Robertina Šebjanič (SI)
Delavnica Futurama motivira študente k razvoju novih konceptualnih idej, ki odražajo današnji človeški vpliv na svet in na novo zamišljajo prihodnost, ki sledi. Te ideje si prizadevajo konceptualizirati prihodnje napovedi glede posledic za naš planet. Preko Futurame so študenti raziskovali (ne)omejenost človeškega telesa, ki ga bo oblikovala prihodnja prehrana, vpliv tekstila kot pomembnega onesnaževalca ter osvetljevali okoljske posledice naše potrošnje materialov, umetno inteligenco kot sočutnega in empatičnega spremljevalca ter zvočne pokrajine prihodnjih svetov. (R.Š.)
Multimedijska instalacija.
Več: https://ars.electronica.art/hope/en/futurama-a-vision-of-2086/
Foto: Luka Carlevaris

Futurama: A Liquid Vision of 2086
Ana Evtić (SRB)
Nel Jeraj Sedej (SI)
Mentorica: Robertina Šebjanič (SI)
Delavnica Futurama spodbuja domišljijo študentov, saj jih navdihuje k razvoju konceptov, ki odražajo trenutni človeški vpliv na naš planet in predvidevajo prihodnje poti. Ti dve multimedijski instalaciji služita kot tekoči katalizator za razmišljanje, gledalce pa spodbujata k premisleku o preoblikovalnem potencialu materialov, kot so ferofluidi in tekočine, pri oblikovanju našega razvijajočega se sveta in naših predstav. (R.Š.)
Več: https://ars.electronica.art/hope/en/futurama-a-liquid-vision-of-2086/
Foto: Ana Evtić

I’s
Ana Evtić (SRB)
Mentorica: Rene Rusjan (SI)
Ali se kdaj vprašamo, kako drugi ljudje gledajo na svet? Ali v njih vidimo le svoje lastne oči?
Se bojimo soočenja ali je to odvisno od osebe, ki stoji pred nami? Oči, ki so nam tuje ali dobro znane?
Kako se počutimo glede celotnega procesa?
In kaj oči povedo o tistem_i, ki mu_ji pripadajo?
O tem govori delo.
Radovednost med soočenjem dveh ljudi. (A.E.)
Več: https://ars.electronica.art/hope/en/i-s/
Foto: Ana Evtić

So, Who Will Turn the Tide?
a triplet of  short cinematic reflections
Natalia Polonskaia (RUS)
Mentor: Jan Cvitkovič (SI)
Tamara Kirina (RUS)
Mentorica: Olga Toni (SI)
Nel Jeraj Sedej (SI)
Mentor: Martin Turk (SI)
Izbor kratkih filmov, ki ponujajo osebno perspektivo na to, kako doživljamo čas ali smo z njim zaznamovani in kako nas to oblikuje kot ljudi.
Tamara Kirina: I reflect
To je video povzetek prijateljskih in zasebnih pogovorov o temah, ki so vplivale ali še vedno vplivajo na avtorico.
Nel Jeraj Sedej: The window
Predstavljajte si, da se zbudite sredi ničesar, obdani le z neizmerno pokrajino. Točno to se je zgodilo vojaku, ki se je znašel izgubljen in sam. Vendar pa, ko tava po tem neznanem terenu, nenadoma naleti na predmet, ki ima moč spremeniti vse – njegovo življenje in svet, kot ga poznamo.
Natalia Polonskaia: Frants
V dokumentarnem filmu Frants, star 31 let, razmišlja o svojih strahovih, življenjskih izzivih in očetovstvu.
Kratki filmi.
Več: https://ars.electronica.art/hope/en/so-who-will-turn-the-tide/
Foto iz filma Natalie Polonskaije

This image has an empty alt attribute; its file name is UNG-AU-1024x249.jpg