PAIC – Udeležbena umetnost za nevidne skupnosti

2018, 2017, 2016

PAIC je multidisciplinarni projekt, ki raziskuje in razvija rešitve za kulturno regeneracijo zapostavljenih in deprivilegiranih skupnosti ter odgovarja na vprašanje, kako lahko umetniške prakse pripomorejo k osvežitvi njihove kulturne identitete.

<< Dogajanje na oseškh delavnicah je bilo beleženo preko Facebooka >>
<< Kratki dokumentarni videofilm Tineta Posarellija o oseških dogodkih je objavljen na šolskem Vimeu>>

V projektu se bo med novembrom 2016 in junijem 2019 zvrstil program osmih umetniških rezidenc ter delavnic, ki vključujejo tako deležnike skupnosti kot mednarodne strokovnjake in vrhunske evropske, pa tudi posamezne lokalne umetnike. Skupnosti bodo izbrane v bližini in glede na družbeno-ekonomsko specifiko partnerskih lokacij.


AKTUALNO:
Vabljeni v Osek pri Šempasu (sredi Vipavske doline) na:

predstavitev projekta PAIC ter mednarodno priznanih rezidenčnih umetnikov, Domenec (Španija – Barcelona) in BridA (Slovenija – Šempas),v torek, 29.11.2016 ob 19h v galeriji “Učilna” (Osek 73), kar bo obeležilo tudi pričetek skupnostne delavnice na temo “Vidno / Nevidno” . Ta bo potekala pod vodstvom omenjenih umetnikov vsak drugi popoldan med 30.11 in 8.12. v oseškem “Farovžu” (Osek 79), oziroma na bližnjih lokacijah. Udeleženci bodo skupaj z umetniki izbrali, spoznali oziroma razvili ustvarjalne postopke ali orodja, s pomočjo katerih bodo obravnavali izbrano temo ali vprašanje, pomembno za skupnost. Deloma se bo prepletala s strokovno delavnico na temo udeležbene umetnosti, ki se bo med 5. in 8.12. odvijala v Oseku ter v prostorih Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici. Udeležili se je bodo mednarodni strokovnjaki, predstavniki projektnih partnerjev, občinski in državni odločevalci na področju kulture, ter predstavnik Evropske komisije.

Zaključni veliki javni dogodek s predstavitvijo rezultatov obeh delavnic ter javno okroglo mizo o udeležbeni umetnosti in kulturi bo potekal v oseškem “Farovžu” (Osek 79) v četrtek, 8.12. 18-22h;  za pogostitev bodo poskrbeli Faladur, Lepa Vida, Malovščevo in KTD (Kulturnega in turističnega društva) Osek.  Vabljeni!

DOGODEK NA FB >


Prva serija dogodkov (glej najavo spodaj) se bo torej zgodila vasici Osek na Goriškem v Sloveniji med 29.11. in 8.12.2016, februarja 2017 se odvijeta rezidenci in delavnica v danskem mestecu Soro in okolici, nato se projekt seli v Španski Vic nedaleč od Barcelone, ter zaključi prvi cikel dogodkov v Komiži na hrvaškem otoku Vis.

Na podlagi evalvacije med vsemi deležniki ter preizkušanja različnih metod, pa tudi temljite študije dobrih praks v matičnih državah ter širom Evrope in sveta, bo projektna skupina postopno razvila interdisiplinarni sodelovalni model za izvedbo udeležbeno-umetniških procesov v tovrstnih okoljih, ki ga bo utrdila in preverila v drugem ciklu dogodkov 2018/19, ko bodo vključene iste ali sorodne lokacije ter skupnosti.

Skupaj z bogatim strokovnim diskurzom  (članki, konference, seminarji) ter medijskim arhivom (dokumentarni film, fotoserije ipd.) bo projekt predvidoma pozitivno vplival tudi na posamezne politike in sistemske ureditve, ki zadevajo kakovost kulturne produkcije v depriviranih družbenih okoljih ter ranljivih skupinah.

Partnerji:

Omnimedia (Hrvaška; koordinator)
Akademija umetnosti, Univerza v Novi Gorici (Slovenija)
ACVic, center za sodobno umetnost (Španija)
Soro Kunstmuseum, muzej umetnosti (Danska)