TV SVOBODNA EVROPA – en in pol miljona korakov preko meja

2019-2021

 >> tv-free-europe.eu <<

Vodja: Kulturalis Orokseg Menedzserek Egyesulete (HU) 
uradna TV stran / Offical TV webiste: tv-free-europe.eu
Partnerji: Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici (SI), Kozmu Association (HU), OHO – Offenes Haus Oberwart (AT), Public Sector (DK), UT Connewitz e.V. (DE)
Podpora EU:192.765 EUR

Trideset let po odstiranju železne zavese na Vseevropskem pikniku ob Madžarsko-Avstrijski meji je čas, da znova raziščemo upe in možnosti svobode, ki jih prinašajo spremembe sistemov. Svoje poglede bodo pri tem združili ljudje z obeh strani negdanje ločnice, tisti z obmejnih območij in družbenih obrobij, zahodnjaških socialnih držav in srednjeeevropskih večetničnih regij, od raziskovalcev in filmarjev do starih in predvsem mladih ljudi, rojenih po letu 1989. V projektu “En in pol milijona korakov preko meja” bomo skušali preseči ustaljene pripovedi u napredku in zastaviti raziskavo tistih zares aktualnih izzivov za koncepte svobode.

Stavimo na pohodništvo kot orodje upočasnjenega učenja skozi fizično izkušnjo okolja, ki odpira možnosti za mnogoglasne pripovedi onstran tradicionalnih reprezentacijskih vzorcev. Meja vzdolž negdanje železne zavese ne bomo prečili zgolj fizično, temveč bomo preizpraševali tudi povezave med institucijami, umetnostnimi disciplinami ter načini predstavljanja dediščine. Potujoči TV studio bo služil kot gledališka orodjarna, nomadski in samodejni raziskovalni format, ki nudi kritično ter satirično refleksijo sodobnih množiščnih medijev, ki javnosti namesto povezovanja deli v družabne mehurčke. Pohodništvo bomo navezali na tradicijo potujočega gledališča, razširjenega s skupnostnim performansom. Akademsko raziskovanje skozi videointervjuje in raziskovalne delavnice pa bo prispevalo podatke za potujoče pogovorne oddaje, kakršna je bila pred tremi desetleti tudi kultna madžarska poljudna TV serija “En in pol milijona korakov preko meja”.

Na podlagi bogatih izkušenj z umetnostnim, raziskovalnim in pedagoškim delovanjem v čezmejnem območju in podeželskih skupnostih bo Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici priredila seminar ter dvotedensko umetniško rezidenco, ki se bo nadaljevala v pohodniške dogodke na območju Goriške. Študentje Akademije umetnosti pod vodilnim mentorstvom priznane TV, video in filmske ustvarjalke Jasne Hribernik ter ob podpori prof. dr. Petra Purga skupaj z lokalnim prebivalstvom in gostujočimi umetniki sodelujejo pri pripravi novomedijskih projektov, sodobnoumetniških intervencij ter filmskih dokumentacij. Razvijo nove formate psihogeografskega instormansasodelovalnega tokšova na prostem in naredi-sam telemobilnih naprav za pop-up razstavne dogodke.


Izvedba tega projekta je sofinancirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.