Študentka Akademije umetnosti Sandra Jovanovska je na filmskem festivalu K3 v Beljaku prejela nagrado za najboljši kratki film za svoj magistrski projekt, animirani film Soma.

V avstrijskem Beljaku se je 15. decembra, zaključil mednarodni filmski festival K3. V sekciji kratkih filmov je zmagal slovenski animirani film Soma v režiji Sandre Jovanovske. Scenarij za film sta napisala režiserka Sandra Jovanovska in Ivan Antić, glasove v filmu pa so posodili: Ivan Antić (mesar), Samo Bihar (nagačevalec), Filip Bihar (nagačevalec) in Sandra Jovanovska (lutka). Film je magistrski diplomski film študentke Sandre Jovanovske in ga je producirala Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici, koproducenti filma so Kinoatelje, Famul Video Lab in Mnogougao.

Žirija v sestavi Lea Čok (igralka), Lorenzo del Porto (italijanski filmski kritik) in Robert Schabus (koroški filmski ustvarjalec) je v obrazložitvi zapisala: »S pogumnim in inovativnim, a vendarle s pristopom stare šole pri pripovedovanju, je film pravi vizualni praznik, ki je sposoben izraziti svojevrsten pogled na težke teme kot sta odvisnost od drog in potrošništva. Kombinacija temnega humorja in motečih slik, posnetih z izjemno stopnjo obrtništva, ki spominja na dela mojstrov animacije za odrasle, kot je Jan Svankmeyer ali brata Quay.  Zato nagrada žirije festivala K3 za najboljši kratki film pripada Somi.«

Film je bil premierno prikazan v tekmovalnem programu študijskih filmov na 22. Festivalu slovenskega filma, kjer je dobil nagrado Ostrenje pogleda.

Od premiere septembra 2019 je bil sprejet že na več kot 30 festivalov v Sloveniji in po svetu