Letos je na čezmejnem filmskem festivalu Poklon viziji, ki je potekal med 2. in 7. oktobrom 2020 v Novi Gorici in Gorici, nato pa tudi v drugih krajih v Sloveniji in Italiji. Svoja dela predstavilo kar 37 naših ustvarjalk in ustvarjalcev, organiziramo pa tudi svojo projekcijo filmov in pripravljamo foto-filmsko razstavo. Ob koncu prispevka si oglejte tudi fotovtise z naših dogodkov, ki jih je posnel naš študent Luka Carlevaris.

**–**–**–**

2. oktober 2020, na Mostovni v Novi Gorici
ob 16:00 

image.png

Filmski program AKADEMIJA UMETNOSTI SE PREDSTAVLJA in odprtje naše foto-video razstave PROSTORI V PROSTORU
Najprej smo se posvetili izbranim filmskim projektom, ki so nastali v lanskem študijskem letu, nekatere med njimi so predstavili tudi študentke in študenti sami. to so: Ana Prebil, Anja Paternoster, Katja Pivk, Nika Karner, Miha Reja in Luka Mavrič. Nato bo prof. Rene Rusjan odprla še razstavo “Prostori v prostoru”, kjer se s svojimi foto in video deli predstavlja 15 naših študentk in študentov. 
Preberite si več…

ob 18:00
Odprtje mladinskega filmskega programa Prvi poleti/ First crossings s projekcijo filma POGOVORI BREZ KONCA naše diplomantke Katarina Blažič, ki se tudi poteguje za nagrado.
Na projekciji se bo predstavilo šest filmov iz Italije, Kanade, ZDA, Poljske, Češke in Slovenije. Katarinin film je vizualna poezija in govori o odnosu slepih ljudi do okolja. Preberite si intervju, ki ga je z njo opravila selektorica Prvih poletov, Sandra Jovanovska, naša bivša študentka.

ob 19:30

image.png

Projekcija filmske neme klasike Kabinet Dr. Kaligarija, ki letos obeležuje 100 let (!). Pred projekcijo bodo dogodek uvodili trije prispevki razmišljanja o sonoričnosti v filmu (Jan Vysocky, Giorgio Pacorig in Ivan Antić, sicer tudi predavatelj in mentor na naši akademiji). Publika ne bo zgolj gledala in poslušala, ampak bo tudi sama igrala in s tem soustvarjala skupno izkušnjo – pravo participativno izkušnjo.
Preberite si več…

 

6. oktober, Kulturni dom Nova Gorica
9:50-17:00

Avtor: Luka Carlevaris

Masterclass režiserja in scenarista Srdana Golubovića
Gre za enega največjih filmskih režiserjev ne samo iz Srbije, temveč iz JV Evrope tačas. Je z mnogo nagradami ovenčani avtor (3x Berlinale, Sundance, Talin, Sarajevo, Trst), ki je te prejel predvsem s filmi Past (2007), Krogi (2013) in najnovejšim Oče (2020): ta je tudi manjšinska slovenska koprodukcija (!) Golubović bo predaval o svojem ustvarjanju, ob gradivu iz svojih filmov je analiziral svoje filmske pristope. Predavanje je bilo v angleščini.
Preberite si več…

  **–**–**–**