Pri letošnji izdaji Festivala novomedijske kulture Speculum Artium sodelujemo na mnogih področjih. Festival sicer poteka od 23. do 25. septembra v Delavskem domu Trbovlje in je za obiskovalce brezplačen. Festival organizira tudi brezplačen prevoz v soboto 25. oktobra iz Ljubljane in nazaj (prijave možne do torka, 21. oktobra na: anjads.ddt@gmail.com).

Dih vetra

Vasily Kuzmich
23.-25. spetember 2021 (Razstavni prostor)

Naš študent novomedijskih umetnosti sodeluje na festivalu s svojo meditativno avdio instalacijo, ki združuje zvoke burje, glasbo in tehnike sproščanja, kot je dihanje.

Filmski program na DigitalBigScreen

Ivana Kalc, Boris T. Matić, Katarina Blažič, Anja Paternoster, Aljaž Lavrič, Milena Brkić, Karin Likar, Renee Stanič, Nikita Velichko, Maksimilian Zabukovec, Kostja Adriana Ronkali, Carolina Silveira, Filip Sluga, Tijana Mijušković, Vanda Ljumović
23.-25. september 2021 (Kinodvorana)

Že vrsto let sodelujemo tudi na filmskem festivalu, ki tradicionalno spremlja Speculum Artium. To leto bomo na velikem platnu predvajali osem del naših študentk in študentov, dokumentarnih, animiranih, eksperimentalnih.

Komunikacija eholokacija

Jasna Hribernik, Ljoba Jenče, Borut Čelik, Zala Zia Lenardič, Tomaž Šimnovec
25. oktober 2021 ob 18:00 (Vašhava Trbovlje)

Naša predavateljica Jasna Hribernik ekipno sodeluje na festivalu s prostorskim avdio-vizualnim performansom, na katerem bodo glasovi kitov in človeški glas neposredno generirali 3D vizualno kompozicijo VIDEO-PROSTOR.

Vizija in retrogradnost kibernetske skulpture Senster (okrogla miza)

Magdalena Germek, Kristina Pranjić
24. oktober 2021 ob 15:30 (Gledališka dvorana)

Naša vodja modula Zgodovina in teorija umetnosti, doc. dr. Kristina Pranjić je soznasnovala okroglo mizo na kateri se bo aktualiziralo kibernetično skulpturo Senster, ki jo je oblikoval poljski umetnik Edward Ihnatowicz leta 1970. Ta v svoji podobi združuje pojem kinetične skulpture, velja pa za enega prvih uspešnih primerkov kibernetične umetnosti.

Drugi stik

SENSTER & Peter Purg
24. oktober 2021 ob 15:00 (Gledališka dvorana)

Performans s skulpturo bo raziskal možnosti ustvarjanja novega prostora in človekove empatije ob dominantni prisotnosti stroja. pETER Purg bo preveril modalnosti odnosa z nečloveškim agentom, pri čemer želi vzpostaviti kulturo dialoga s skulpturo, brez da bi se poprej poznala.

Učenje nove medijske umetnosti leta 2021 – izzivi in priložnosti

Peter Purg, Aliya Sakhariyeva, Klaus Fruchtnis, Fabricio Lamoncha Martinez
24. oktober 2021 ob 11:00 (Kavarna)

Speculum Artium je že od svojih začetkov gostil študentske projekte iz različnih institucij. Naš vodja nosilnega modula Novi mediji, prof. dr. Peter Purg bo sodeloval na okrogli mizi z univerzitetnimi kolegi iz Moskve, Pariza in Avstrije.