MKC Maribor je v okviru 27. Mednarodnega festivala računalniške umetnosti (MFRU) v sodelovanju s petimi slovenskimi izobraževalnimi institucijami (Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, Akademijo umetnosti Univerze v Novi Gorici, Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, Pedagoško fakulteto Maribor ter Akademijo za vizualne umetnosti AVA iz Ljubljane), objavil poziv k prijavi študentskih intermedijskih umetniških projektov za študentsko nagrado festivala MFRU 2021.

Na poziv se je s svojimi projekti prijavilo 11 študentk_ov, štiričlanska komisija v sestavi Aleksandra Saška Gruden, Ida Hiršenfelder, Miha Horvat in Igor Štromajer pa je izbrala tri najboljše, ki jim pripadajo tudi denarne nagrade ter možnost predstavitve projektov v galeriji Media Nox (Maribor) v mesecu oktobru 2021 okviru festivala MFRU.

Nagrajene_i študentke_je so:

VASILY KUZMICH (AU UNG) – 1. nagrada
OLENA POTOČNIK (AVA LJ) – 2. nagrada
DOROTEJA DOLINŠEK (ALUO LJ) – 2.- nagrada

ČESTITAMO!

Komisija je delo našega študenta Vaislyja Kuzmicha ocenila tako:


Projekt Burja, dih vetra, Vasily-ja Kuzmich-a, študenta Akademije umetnosti Univerze Nova Gorica, ki ga avtor razvija v sklopu svojega diplomskega dela, kaže na zrelo in obenem kompleksno premišljevanje ter poglobljen pristop k aktualnim problematikam.

V zvočno meditativni instalaciji avtor idejno izhaja iz lokalnega vremenskega pojava – burje, kot zvočnega/melodičnega pojava. Čeprav burjo poznajo na večini celin, je verjetno njeno najbolje raziskano območje prav v naši bližini, na Jadranu. Avtor, skupaj s Tajo Trobec, glasbeno terapevtko, s prepletanjem dosežkov sodobne tehnologije, matematike, fizike in metafizike ter tehnik dihanja, ustvarja stanja, ki gledalca/poslušalca vodijo na nivo, odmaknjen od vsakodnevnih težav.

Pri tem izstopa avtorjev razmislek o človeku v post-pandemičnem času, ki je ločen od drugih, od sebe in od narave. Melodičnost naravnega pojava-burje, ponudi kot novo izkušnjo in skozi večplastnosti odpira vprašanja soodvisnosti in vzajemnosti človeka ter narave. Instalacija, ki je terapevtsko naravnana, obenem izkazuje znanja iz različnih področij. Avtor v njej s subtilnostjo občutenja naravnih pojavov, mislijo na krhkost človeškega življenja obenem pa z izrazno-tehnološko natančnostjo, izkazuje sposobnosti empatije, zvočne dojemljivost in kompleksnosti razmišljanja.

Avtorju želimo uspešno izpeljavo diplomskega dela ter ustvarjalnega navdiha pri postavitvi v Galeriji Media Nox.

Verjamemo, da bo izbrani projekt zanimiv za širšo javnost in uporaben v različne, tudi terapevtske namene.

Vir: https://www.mfru.org/si/novice/znani-so-trije-nagrajenci-avtorji-najboljsih-studentskih-intermedijskih-projektov-festivala-mfru-2021

Vasilyja smo vprašali še nekaj vprašanj:

Kje si dobili navdih za svoje delo?

Ideja se mi je porodila ob gledanju dokumentarnega filma Becoming an Animal (Emma Davie, Peter Mettler, 2018). V enem prizoru je filozof David Abram rekel, da obe besedi “spirit” in beseda dihanje (v angl: “respiration”) izhajata iz latinske besede “spiritus“, ki pomeni “dih” ali “sunek vetra“. Beseda “psyche“, iz katere dobimo “psihologijo” ali “psihiatrijo“, izvira iz starogrškega izraza “psykhe“, ki prvotno prav tako pomeni “dih” ali “sunek vetra“. Psiha pomeni “duša“, ki izhaja iz grškega ψύχω (psycho), kar pomeni “dihati“. Stari Grki so mislili, da je dih duša. V grški mitologiji je bila Psiha lepa deklica, ki jo je ljubil Eros (ali Kupid v rimski mitologiji). In to je tema pesmi Oda Psihi Johna Keatsa.

Kakšni so tvoji naslednji načrti s projektom Burja, dih vetra? Kaj še želiš razviti z njim?

Naslednji korak bo uporaba ne samo vetra, ampak tudi drugih elementov, kot so voda, ogenj in zemlja. Vsak element bo imel svojo meditacijo, ki bo imela neke svoje učinke. Obiskovalec bo lahko izbral, katero meditacijo bo izbral in kaj želi prejeti. Končni cilj je obiskovalce navdušiti za vsakodnevno vadbo in izboljšati svoje duševno zdravje z meditacijo, umetnostjo, filozofijo ali drugimi praksami, ki lahko pomagajo.

Kaj ti pomeni nagrada MFRUja?

Na začetku prejšnjega študijskega leta sem si zadal cilj, da na MFRU osvojim prvo mesto. Minilo je eno leto in na ta cilj sem celo pozabil in bil pripravljen na vsak rezultat. Ko sem prejel e-pošto, kjer sem prebral, da sem zasedel prvo mesto, sem se takoj spomnil cilja, in zato sem dvakrat zelo vesel! Vsem sem globoko hvaležnost za vso pomoč in priložnost! Ko sem pred dvema letoma prišel študirat v Slovenijo, se je moje življenje popolnoma spremenilo in se premika v čudovito smer.