Lokalno podjetje A-media je drugo leto zapored Fundaciji Univerze v Novi Gorici doniralo finančna sredstva z namenom, da se z njimi podpre izbrane študente dodiplomskega in magistrskega programa UNG Akademije umetnosti. Fundacija Univerze v Novi Gorici prejeta donatorska sredstva vsako leto kot nagrado podeli tistemu študentu ali študentki Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici, ki s svojim delovanjem, poleg kakovostnega dela v sklopu svojega študija, pomembno povezuje študente ter družbeno okolje. Nagrade/ Štipendije so finančne, v višini 500 € – študentu_ki dodiplomskega programa, in v višini 750 € – študentki_u magistrskega programa.

Podjetje A-media, d. o. o. v spomin na svojega soustanovitelja Jožka Markiča, ki je s svojim delom močno vplival na razvoj filma na Goriškem, vsako leto Fundaciji Univerze v Novi Gorici donira finančna sredstva za razvoj mlade umetniške ustvarjalnosti v tej regiji.

Nagradi sta v letu 2021 prejeli Ana Prebil (dodiplomska študentka) in Ivana Kalc (magistrska študenta).

foto: Miha Godec

Utemlejitev nagrad 2021

Utemeljitev: Ana Prebil
Ana Prebil je pravkar zaključila tretji letnik študija animacije, in vstopa v absolventski staž. Že s svojim prvim študijskim filmom Kadilka, se je uvrstila na več filmskih festivalov in bila tudi sicer uspešna pri študiju.

Ana Prebil je vsa tri leta študija delovala povezovalno. Z nekaj kolegi z akademije so že zgodaj ustanovili neformalni ustvarjalni kolektiv Jarka. Ana je vzpodbujala tudi močno vez med akademijo in študenti, kmalu postala tudi uradna predstavnica študentov v senatu univerze in bila pri svojih prizadevanjih zelo konstruktivna. Bila je vezni člen svoje generacije. Sedaj je čas, da vstopi v mednarodni prostor in prav to se ji z uspešno uvrstitvijo v nekatere mednarodne manifestacije za mlade ustvarjalce, obeta v absolventskem letu. Izbrana je bila na festivalsko univerzo Ars Electronica, kjer se je v družbi 100 mladih iz vsega sveta, tri tedne spraševala, ‘kako spremeniti svet’. Kmalu prične z naslednjo mednarodno aktivnostjo, tokrat s področja filma. Vključena je v mednarodno filmsko delavnico, ki se bo dogajala v Franciji, Nemčiji in Sloveniji.

Ani čestitamo in se že veselim nadaljevanja njenega pravkar pričetega mednarodnega pohoda v družbi najkreativnejših mladih ljudi svoje generacije. Medtem je Ana pridobila toliko zanimivih bodočih kolegov, da jo bomo malo videli doma. A prepričani smo, da bo Ana svoje izkušnje še naprej znala deliti s svojimi domačimi vrstniki in mlajšimi kolegi.

Utemeljitev: Ivana Kalc
Ivana Kalc Je samostojna ustvarjalka na področju kulture, kot performerka in kot kuratorka deluje v območju sodobnega plesa. Z vpisom na program Medijske umetnosti in prakse, se je odločila odpreti raziskovanja v širšem polju sodobnih umetniških praks.

Ivana se je na študij pri nas vpisala, ko je že razsajala pandemija in smo kmalu prešli na delo na daljavo. Takoj se je polno vključila v program in se, čeprav na daljavo, dobro razgledala po ponudbi obveznih in izbirnih vsebin Akademije umetnosti. Skozi svoje prvo študijsko leto je tako sproducirala kar nekaj del, ki so bila izbrana za predstavitve v javnosti, prisotna so bila prav pri vseh naših večjih predstavitvah, najsi bo to skupinska razstava v Xcentru v Novi Gorici, na Postaji Topolove, na festivalu Kino Otok, prav tako v našem virtualnem vrtu na Ars Electronici v Linzu, na Velikem digitalnem platnu na Speculum Artium v Trbovljah ter na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Čeprav se z novimi kolegi skoraj ni mogla družiti v živo, se je skozi skupinsko delo na daljavo uspešno povezovala ter z različnimi posamezniki in skupinami delovala medgeneracijsko pozitivno. Dvigovala je nivo skupnih debat, razmisleka in kreiranja.

Ivani čestitamo in ji želimo uspešno nadaljevanje študija. Veselimo se inovacij, ki jih Ivana prenaša iz svojega ustvarjalnega ozadja v ‘našega’, in nazaj, v svoje novo delovanje.

ČESTITAMO nagrajenkama!