28. 09 – 02. 10. 2022 so se študenti UNG Akademije umetnosti udeležili 12. Mednarodnega festivala animiranega filma Stoptrik v Mariboru.

Sodelujoči študenti in študentke: Domen Sajovic, Karin Likar, Melita Sandrin, Vanda Ljumović, Seda Alyamaç, Tamara Taskova, Anja Resman

Študenti so se udeležili delavnic animacije, kjer so pri različnih projektih sodelovali s sošolci in drugimi študenti. Film “Zadnji smeh” našega študenta Domena Sajovica je bil predvajan v programu Panorama, sodeloval pa je tudi v “trickshow diskusiji”, kjer je spregovoril o procesu nastajanja svojega filma.

Skupaj s festivalom smo soorganizirali 3-fazno delavnico konceptualnega animiranega filma, kjer s praktično izvedbo vašega kratkega animiranega projekta zaključite proces učenja kritičnih pristopov do medijev in razumevanja filma kot kompleksnega načina umetniške komunikacije.

Udeleženci se bodo učili ustvarjanja stop motion animacije od HUGA COVARRUBIASA, za oskarja nominiranega režiserja filma “Bestia” (Čile); scenarij VASSILIS KROUSTALLIS, pisatelj, filmski kritik in akademik (Grčija / Estonija); veščine kritične pismenosti pa bosta predstavili URŠKA BREZNIK in KAJA FIEDLER (Slovenija).

STOPTRIK EXPANDED WORKSHOPS 2022 je projekt, ki ga organizira Pekarna magdalenske mreže v sodelovanju s Akademijo Umetnosti Univerze v Novi Gorici (Slovenija) v okviru mešanega intenzivnega programa Erasmus ANIMACIJA V GIBANJU preko sodelovanja z mrežo nadaljnjih partnerskih univerz: Univerza Lusófona v Lizboni; Portugalska; Univerza uporabnih znanosti Gornje Avstrije v Welsu, Avstrija; Akademija likovnih umetnosti v Zagrebu, Hrvaška; Poljsko-japonska akademija informacijske tehnologije v Varšavi, Poljska. Študentje in zaposleni s štipendijo Erasmus sodelujejo na dogodku s podporo Erasmus.

Preberite več tukaj: https://www.stoptrik.com/workshot-2022/doppelgnger-en

Festival Shcha5sec je mednarodni mikro-festival animiranega filma do 7 sekund; soustanovila sta ga Nadezhda Svirskaia in Sasha Svirsky (ki so na naši Akademiji imeli delavnico eksperimentalne 2D Blender animacije) v sodelovanju z Eugenom Fadeevom. Naše študentke in študenti Vanda Ljumović, Domen Sajovic, Melita Sandrin, Matevž Jelenc, Karin Likar in Seda Alyamac so bili med tistimi, ki so svoje kratke filme predstavili v okviru tega mikro-festivala.

Oglejte si omnibus stop animacij:

Zelo smo se zabavali in se veliko naučili, ter se veselimo Stoptrik festivala tudi naslednje leto!

Foto – Arhiv Stoptrik, Andrej Firm
Foto – Arhiv Stoptrik, Andrej Firm
Foto – Arhiv Stoptrik, Andrej Firm
Foto – Tina Smrekar
Foto – Tina Smrekar
Foto – Tina Smrekar
Foto – Tina Smrekar
Foto – Melita Sandrin
Foto – Melita Sandrin
Foto – Melita Sandrin
Foto – Melita Sandrin
Foto – Tina Smrekar

Produkcija: