Podjetje A-media je že tretje leto zapored Fundaciji Univerze v Novi Gorici doniralo finančna sredstva z namenom, da se z njimi podpre izbrane študente dodiplomskega in magistrskega programa UNG Akademije umetnosti. Fundacija Univerze v Novi Gorici prejeta donatorska sredstva vsako leto kot nagrado podeli tistemu študentu ali študentki Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici, ki s svojim delovanjem, poleg kakovostnega dela v sklopu svojega študija, pomembno povezuje študente ter družbeno okolje.

Podjetje A-media, d. o. o. v spomin na svojega soustanovitelja Jožka Markiča, ki je s svojim delom močno vplival na razvoj filma na Goriškem, vsako leto Fundaciji Univerze v Novi Gorici donira finančna sredstva za razvoj mlade umetniške ustvarjalnosti v tej regiji.

O prejemnicah nagrade 2022

Fundacija Univerze v Novi Gorici je za študijsko leto 2022/23 nagradila dve naši študentki:
Ano Logar in Anastasijo Kojić.

Ana Logar je kreativna študentka programa 1. stopnje Digitalne umetnosti in prakse s preteklostjo študija in diplomo programa medijske produkcije. Ta ji je dal dobro tehnično podlago, Ana pa si je želela svoje predznanje nadgraditi v kreativni smeri in se vpisala na Akademijo umetnosti – direktno v drugi letnik. Takoj je pokazala svojo neusahljivo energijo in se polno podala v študijske in kreativne izzive. Ob tem je s svojim tehničnim predznanjem nesebično podpirala filmske ekipe svojih kolegic in kolegov in si z njimi izmenjevala kreativne poglede na skupno delo. Ime Ane Logar najdemo na seznamih udeležencev mnogih izbirnih delavnic, individualnih in skupinskih projektov, hkrati pa tudi v snemalnih ekipah gledaliških predstav, kamor se poda, če le ima kak kratek predah med študijskimi podvigi. Zaradi njene ‘hiperaktivnosti’ – v pozitivnem smislu, seveda, smo medtem skoraj že pozabili, da je z nami šele dobro leto. Nagrado Jožka Markića si zasluži zaradi kvalitete svojega kreativnega dela in zaradi dela v študentski skupnosti in z njo.

Anastasija Kojić je študentka programa 2. stopnje Medijske umetnosti in prakse, ki je diplomirala fotografijo na Beograjski Fakulteti za Uporabno umetnost. Na Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici študira na nosilnem modulu Sodobne umetniške prakse. Njen medij je trenutno prostor, ki ga s pomočjo analognih in digitalnih tehnik na novo vzpostavlja v prostorskih instalacijah. Anastasija ustreza tudi drugi zahtevi nagrade, ‘občutku za človeka in skupnost’. Teme, ki jo vznemirjajo, so družbene in okoljevarstvene, v njene instalacije se vpletajo razmisleki o položaju žensk, poluciji, prihodnosti sveta. Tudi svojo mikro skupnost znotraj magistrskih študentov in študentk je v lanskem letu aktivno povezovala, podpirala, vzpodbujala, zastopala, tudi branila.

fotografije – Una Savić