Študentski forum Fest Anča 2023 je del slovitega ednarodnega festivala animiranega filma Fest Anča (od 29.6 – 2.7. 2023, v Žilini na Slovaškem), kjer se lahko vsi udeleženci – študenti, učitelji, animatorji, producenti, distributerji in organizatorji festivala – srečajo, razpravljajo, delijo ideje in so hkrati del filmskega festivala. Študentski forum, ki je letos trajal od 27.6.-2.7., je želel pokazati, da se lahko različni pristopi nemoteno dopolnjujejo in obogatijo vse udeležence. Cilj tega srečanja je olajšati izmenjavo znanja in izkušenj pri poučevanju animacije ter hkrati gojiti organsko sodelovanje in odnose med šolami. Organizatorji verjamejo, da je prihodnost evropske animacije v sposobnih in ustvarjalnih rokah šol in njihovih učencev. Več o forumu tukaj.

Na študentskem forumu in mednarodnem festivalu FestAnča 2023 je sodelovalo sedem študentov prve stopnje (Zofia Maria Komac, Filip Kosmač, Jan Svenšek, Neda Ivanović, Melita Sandrin, Karin Likar, Domen Sajovic) in ena magistrska študentka (Dragana Stanković) ter mentorja Kolja Saksida in Tina Smrekar. Tam se je Akademija umetnosit UNG predstavila tudi z izbranim programom animiranih filmov naših študentk_ov.

Študentski forum ponuja sodelujočim šolam in študentom priložnost, da predstavijo sebe, svoje delo in ideje, promovirajo nove talente, vzpostavijo nova in vznemirljiva sodelovanja, se srečajo s strokovnjaki iz industrije in se učijo drug od drugega. Štiridnevni program vključuje številne dejavnosti: predstavitve, predavanja, projekcije, mreženje in še veliko več (celo poseben dogodek “hitrih zmenkov”).