Naša diplomantka Ester Ivakič je začela snemati svoj celovečerni igrani prvenec z naslovom Ida, ki je pela tako grdo, da so še mrtvi vstali od mrtvih in zapeli z njo (produkcija Temporama). Prva klapa filma, ki nastaja po literarni predlogi Suzane Tratnik Noben glas (Beletrina, 2016), je padla v sredo, 19. julija, v občini Moravske Toplice v Prekmurju, kjer se odvija večina filmske zgodbe.

Foto – Asiana Jurca Avci

Filmska zgodba govori o Idi (Lana Marić), zvedavi desetletnici, ki živi v vasici na prekmurskem podeželju v sedemdesetih letih Jugoslavije. Ida je zelo navezana na staro mamo (Milena Stropnik) in, ko se babičino zdravstveno stanje poslabša, je Ida prepričana, da lahko smrt odžene s petjem. Ker pa je popolnoma brez posluha, se s pomočjo prijateljice Terezke (Liza Marušič) pridruži šolskemu pevskemu zboru, da bi se naučila peti in rešila babico.

V filmu igrajo še: Judita Franković Brdar, Matej Puc, Miranda Trnjanin, Mila Peršin, Maruša Majer, Eva Stražar, Petja Labović in drugi. Pri snemanju filma sodelujejo direktor fotografije Rok K. Nagode, skladatelja Alenja Pivko Kneževič in Simon Penšek, scenografka Eva Ferlan, kostumografka Ina Ferlan, oblikovalka maske Lea Bratušek in montažer Andrej Nagode.

Ester Ivakič je filmska režiserka in vizualna umetnica, ki je diplomirala pri nas (Visoka šola za umetnost Univerze v Novi Gorici – predhodnica Akademije), magistrski študij filmske režije je nadaljevala na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. Je avtorica več kratkih filmov in videospotov. Leta 2021 je za kratki film Magični grad prejela nagrado za najboljši slovenski film na Festivalu kratkega filma (FeKK). Leta 2016 je za kratki študijski film Srdohrd na Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejela posebno omembo žirije v kategoriji študentskih filmov.

Vir: Slovenski filmski center

Ester Ivakič in glavna igralka Lana Marić
Foto – Asiana Jurca Avci
Foto – Asiana Jurca Avci
Foto – Asiana Jurca Avci
Foto – Asiana Jurca Avci

Prejšnji mesec je še ena izmed naših bivših študentk, naša alumna Urška Djukić, začela snemati svoj prvi celovečerc z naslovom Little Trouble Girls. Več preberite tukaj.