////////

Družbene inovacije z umetnostjo-znanostjo-tehnologijo

Ustvarjanje katalizatorja inovacij, ki obvladuje tako umetniško razmišljanje kot prakso

Peter PurgRene RusjanRobertina Šebjanič

Akademija umetnosti je del majhne, ​​a izrazito mednarodno naravnane Univerze v Novi Gorici, ki nudi plodno okolje za interdisciplinarno raziskovanje. Umetnost tako poleg pričakovanega sodelovanja v humanističnih projektih najde svoje mesto tudi na področju naravoslovja, znanosti o okolju, fizike in astrofizike.

V letu 2020 je AU UNG akreditirala nov magistrski modul na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologiji – MAST, ki je raziskal, na kakšen način lahko domišljija umetnikov in njihova orodja za ustvarjalnost doprinesejo k pojavu pravih inovacij, ki bi se lahko spopadle z najzahtevnejšimi izzivi v prihodnosti tako v družbeni sferi kot tudi industriji.  

Poleg akreditacije mednarodnega magistrskega modula so udeleženke in udeleženci projekta z vidika različnih disciplin raziskali in opredelili vektorje možnih političnih vplivov in prednostnih nalog za prihodnost Evrope. Ob tem pa so tudi okrepili medsebojna zavezništva za implementacijo ukrepov, ki mislijo izzive prihodnosti. MAST je v obdobju 2018–2020 s podporo Evropske unije in pod koordinacijo AU UNG ustvaril konzorcij partnerjev, med katerimi so Inštitut za prostorsko oblikovanje na Tehniški univerzi v Gradcu, Inštitut za interaktivne tehnologije Madeira (M-ITI), mreža nevladnih organizacij Culture Action Europe s sedežem v Bruslju, Hrvaška kulturna zveza (CCA) na Reki in Inštitut Kersnikova v Ljubljani.

Zapuščina projekta MAST živi naprej v mreži konS – Platforme za sodobno raziskovalno umetnost, kjer razvijajo profil katalizatorja inovacij, kar poteka skozi program delavnic in umetniških produkcij ter njihovega povezovanja z industrijo. Rezultati projekta MAST se nadalje razvijajo tudi prek projekta Loose Cells, kjer od februarja 2021 strokovnjaki, profesorji in študenti ustvarjajo hibridni umetnostno-znanstveni objekt, ki obravnava vprašanja, kot so dvig morske gladine, lastnosti lesa, trajnost v gradbenem sektorju ter odnosi med človekom, naravo in tehnologijo. Zasnoval ga je konzorcij štirih partnerjev in raziskovalni inštitut InnoRenewCoE kot osrednji producent projekta. Drugi partnerji so: Univerza na Primorskem in Društvo za kulturo in izobraževanje PiNA (s podporo mreže raziskovalnih centrov RUK).

Več: https://ars.electronica.art/newdigitaldeal/en/greetings-from-the-future-iv/

Nazaj na prvo stran

Strani: 1 2 3 4 5