Po navdihu Piera Paola Pasolinija, velikega umetnika in ikone Italijanskega filma, so študentke in študentii UNG Akademije umetnosti pripravili razstavo fotografskih del z naslovom VRAČANJA – PASOLINI PRI NAS, ki bo na ogled v Galeriji Magazin v Idriji.

Foto – Renee Stanič

Odprtje 09. novembra ob 18:00 uri v Galeriji Magazin, Idrija

NOV 01, 2022
NOV 10, 2022

Avtorice/avtorji: Milena Brkić, Tamara Kirina, Anastasija Kojić, Arta Kroni, Ana Logar, Martin Lozej, Primož Lukežič, Luka Mavrič, Kristian Petrovčič, Una Savić, Renee Stanič, Staš Zupanc

Mentorica fotografske razstave: Tanja Verlak
Koncept in realizacija: Rene Rusjan, Rok Govednik, Urša Bonelli, Tina Smrekar
Produkcija: UNG Akademija, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija, Zavod GO! 2025 – Evropska prestolnica kulture, Nova Gorica

Foto – Luka Mavrič
Foto – Tamara Kirina

S tokratno razstavo se kot Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici pridružujemo praznovanju rojstnega dne velike italijanske kulturne in politične ikone, Piera Paola Pasolinija, ki bi letos dopolnil 100 let. Študentke in študenti prve in druge stopnje fotografije in videofilma preko lastnih foto stvaritev razmišljajo o Pasoliniju kot pesniku, filmskem ustvarjalcu in kot o umetniku, ki je bil razklan med vero, zabavo in levičarsko politiko. Pri spoznavanju s tem ustvarjalcem smo sodelovali z dobro poznavalko italijanske filmske in širše italijanske kulture, z Majdo Širca, ki je na akademiji gostovala s preglednim predavanjem, ogledali pa smo si tudi nekaj Pasolinijevih filmov, predvsem film Mamma Roma (1962). Mentorica fotodelavnice je bila Tanja Verlak, ki je k razstavi zapisala:

O svetu razmišljamo z gotovostjo, da je. Prepričani o njegovi stvarnosti pomislimo: „to, kar je, je to, kar obstaja.“ Ni potrebe, da bi dvomili v tisto, kar se nam razkriva kot očitno. Če vidimo človeka, je to človek in če vidimo plamen, je to plamen. Takšna neposredna, fenomenološka bližina je v jedru fotografskih podob. Pa vendar, opazovati drevo v daljavi, ali ga celo obiti, ne pomeni, da vidimo linijo, ki drevo ločuje od tal ali neba, ampak si jo ustvarimo razumsko. V tem smislu je gledati, ustvariti. Racionalno razločevanje med tem, kar vidimo v svetu in med tem, kar si predstavljamo v svojih mislih, izgine in ločnica med stvarnim in izmišljenim se zdi bolj izmišljena kot stvarna.

Študentke_i so na foto delavnici povzeli filmski kader ali segment zgodbe in ga raziskovali skozi serijo fotografij. Vpeljali smo metodologijo likovne raziskave.

Razstava bo na ogled vsak delovnik med 16:00 – 19:00 do vključno 30. novembra 2022.

Foto – Primož Lukezič
Foto – Anastasija Kojić

NOVEMBER 15, 2022

9. novembra smo uspešno odprli našo razstavo v Idriji! Na odprtje so prišli še drugi študenti UNG Akademije Umetnosti in vsi smo uživali ob ogledu fotografij!

Začutite vzdušje dogodka ob ogledu nekaj fotografij (09. november 2022, Galerija Magazin, Idrija):

Fotografije – Una Savić