Foto: Luka Carlevaris

jaz ∞ mi

Skupinska razstava študentk in študentov Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici
Galerija Obrat, Trg revolucije 9, 2000 Maribor
28. 3. – 30. 4. 2024
Odprtje: 28. 3. 2024 ob 18.00

Avtorice, avtorji del v galeriji: Tamara Taskova (Cycle fragments), Anastasija Kojić (Grey spaces, 5472, Nit), Ana Logar (5472), Luka Carlevaris (Micro need for speed), Tamara Kostrevc (Littering in Echoing shadows), Lazar Mihajlović (Littering in Echoing shadows)
Avtorice, avtorji filmskih del: Ana Prebil (Kadilka), Larisa Nagode (Elsie), Katarina Blažič (Pogovor brez konca), Miha Reja (Kurent), Nika Karner (Naglodane kosti), Melita Sandrin (Parediolia), Tamara Taskova (Chill Stacy, chill), Toma Kirina (I reflect), Amadeja Kirbiš (Dismorfija), Anja Paternoster (Bela, črna in prava ljubezen), Ivana Kalc (Time is a physical dimension)
Podpora pri nastajanju del in razstave: Rene Rusjan, Robertina Šebjanič, Jasna Hribernik, Kolja Saksida, Timon Leder, Rok Govednik, Urša Bonelli, Tina Smrekar, Boštjan Potokar

Razmislek o sebi in o nas v svetu. Z veliko pozornostjo do skupnosti, sedanjosti in do skupne prihodnosti, a skozi individualne zgodbe, ki jih študentke_je prepletajo med seboj, iščejo svojo vlogo v svetu, včasih s strahom, a opolnomočene_i v raziskovanju skozi medsebojno sodelovanje.
Spreminja se pogled na lastništvo planeta, narave, ljudi, idej, tehnologije, pogled na družbo in posameznice_ka v njej. O tem razmišljamo skozi izbor študentskih del, ki prevprašujejo družbene in okoljske teme, umetno inteligenco, razmišljanje o prihodnosti brez ljudi, pa tudi skozi intimne refleksije o identitetah, spolu, moči in krhkosti posameznice_ka.
Razstava povabi obiskovalca v šepetajočo zvočno-svetlobno krajino del, ki vabijo k razmisleku… o oddaljenem času Zemlje brez ljudi, a z ostanki, ki so jih naselile nove kulture, fungusi. Te rastejo iz knjig (konkretno iz znanstvene enciklopedije fizike)… o nas ZDAJ, o nelagodju, ki nas prevzame pred svetom, prihodnostjo, neznanim, o občutku nemoči in hkrati z zaupanjem v skupnost bitij na planetu… o konkretnih rešitvah, z željo po preživetju skozi povezovanje… in nas povabi tudi v miren intimni prostor sredi javnega, v boudoir z rastlinami ter mnoštvom cikličnih tempov, ki jih kontinuirano generira instalacija animiranih video trenutkov.
Razstavljena dela so nastala v študijskem letu 2022/23 v raziskovalnih delavnicah ‘Futurama’, ‘Čas in prostor v gibljivi sliki’, ‘Moč ženske krvi’ ter kot osebni študijski projekti. Velik del izbora, ki ga predstavljamo tukaj, je bil premierno razstavljen na festivalu Ars Electronica 2023.


Foto vtisi z odprtja razstave, 28.3.2024: