Dodobra smo že zakorakali v novo leto, zato se ozrimo na dosežke naših študentk_ov v minulem letu. Četudi študijska leta vedno potekajo skozi dve koledarski leti, so festivali, razstave in drugi distribucijski dogodki organizirani glede na koledarsko leto. In ker ustvarjanje kakršnega koli filma, fotografij ali drugega umetniškega dela ni lahko delo, smo veseli, da naše_i mentorice_ji in študentke_i dobijo priznanje, ki si ga zaslužijo. V tokratnem prispevku se bomo osredotočili le na slednje. Preglejmo, kakšno je bilo leto 2022.

Urška Djukić (levo) in Emilie Pigeard (desno),
foto – Sebastian Gabsch

Najprej se spomnimo naše alumne Urške Djukić, ki je s svojim kratkim animiranim dokumentarcem Babičino Seksualno Življenje na 35. ediciji European Film Academy postala avtorica najboljšega evropskega kratkega filma leta 2022! Soavtorica filma je francoska animatorka Emilie Pigeard. Nekoliko kasneje je Urška razveselila še z eno izvrstno novico – prejela je frnacosko nacionalno filmsko nagrado cezar za najboljši kratki animirani film! Pot filma do uspeha se je začela leta 2021, ko je ta prejel nagrado za posebne dosežke na 24. Festivalu slovenskega filma, kmalu zatem pa še nagrado občinstva na 18. Animateki. Po zmagi na 52. festivalu v Temperi na Finskem je film dobil neposredno nominacijo za širši krog ameriških nominirancev za oskarja. Več o Urški in njenem filmu si lahko preberete v tej naši novici. Urška pa trenutno že razvija svoj celovečerni prvenec, igrano-dokumentarni film Little Trouble Girls (produkcija Nosorogi).

Svoj profesionalni kratki filmski prvenec ima v razvoju tudi naša alumna Sandra Jovanovska, in sicer z naslovom No one ever looked at elephants as you do (produkcija Staragara).

Sandra Jovanovska – No one ever looked at elephannts as you do (still)

Uspešno se je ponovno predstavil naš magistrski novomedijski študent Vasily Kuzmich, ki je imel septembra v Mariboru svojo že drugo razstavo – v galeriji Media Nox z naslovom Tvoj dom: vojna, ki ruši mostove. Spomnimo – leta 2021 je Vasily na festivalu MFRU prejel glavno nagrado za najboljši študentski projekt Dih vetra. Kot vsako leto, smo bili tudi to leto ustvarjalno prisotni na Pixxelpointu, mednarodnem festivalu sodobnih umetniških praks, sodelovali pa smo tudi pri posebnem projektu z ljubljanskim ŠKUCem im. Moč ženske krvi.

Nagrado Jožka Markiča za nadebudne ustvarjalke_ce v goriški regiji sta lani prejeli dva naši študentki, Anastasija Kojić in Ana Logar.

Svoje diplomske fotografije sta leta 2022 razstavljala Renee Stanič in Luka Carlevaris, oba v Xcentru (Nova Gorica). Svojo prvo samostojno fotografsko razstavo je imel naš diplomant Aljaž Lavrič, in sicer Nothing to write home about, ki jo je predstavil na Akademiji in tudi v Skladišču Libertas (Koper).

Lani smo se poklonili tudi 100-letnici rojstva Piera Paola Pasolinija, kjer je preko večmesečnega projekta nastalo veliko fotografskih del naših študentk_ov. Vračanja – Pasolini pri nas je tako razstava, ki predstavlja razmišljanja 12 študntk_ov različnih študijskih usmeritev o tem ustvarjalcu in njegovem delu skozi foto objektive. Več o razstavi. To razstavo smo v sodelovanju z več partnerji organizirali na 4 lokacijah, na naši Akademiji, na filmskem festivalu Kino Otok (Izola), Galerija Magnum (Idrija) in Galerija Bivša Karantanija (Nova Gorica).

foto – Renee Stanič

Sicer je Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici v letu 2022 sodelovala tudi na številnih filmskih festivalih po vsem svetu in z več študentskimi projekti hkrati. Skupno smo bili prisotni na 96 festivalih in dogodkih poleg Slovenije še v 19 državah – Portugalska, Hrvaška, Nigerija, Češka, VB, Kosovo, Francija, Slovaška, Gruzija, Tajvan, Brazilija, Grčija, Avstrija, Italija, Srbija, Egipt, Švica, Španija in Japonska. Če jih izpostavimo le nekaj: prisotni smo bili na 25. Festivalu slovenskega filma z 11 filmi, festivalu StopTrik s 7 filmi, Prvih Poleti z 10 filmi, Animateki s 5 filmi in FilmFrešu s 3 filmi, na FeKKu pa smo imeli 1 film.

Že drugič pa smo sodelovali tudi na svetovnem art-science festivalu Ars Electronica (44. edicija, Linz, Avstrija), kjer je to leto sodelovalo 28 naših študentk_ov s 6 deli – več o tem tukaj.

Kurent

Kratki animirani film Kurent (november, 2022) absolventa Mihe Reja je že leta 2021 prejel posebno omembo študentske žirija na Animateki. Leta 2022 je prejel nagrado občinstva na filmskem festivalu Prvi Poleti. Predstavitev Kurenta je bila tudi v sklopu razstavnega program na Piccolo IAFF 2021, bil je izbran v tekmovalni program 25. Festivala slovenskega filma. Prejel je tudi stanovsko priznanje Društva slovenskega animiranega filma 2022 – posebno omembo za zaključeni študentski film. Preberite več tukaj.

Miha je na podlagi uspešne predstavitve produkcije filma Kurent na CEE Animation Forumu (maj 2021) prejel rezidenčno nagrado Animation Sans Frontires, ki mu je omogočila, da je svoj film Kožuh uspešno razvijal skozi intenzivni program v štirih državah. Drugi del ‘nagrade’ se je izvedel v letu 2022. Film Kožuh je Mihov profesionalni prvenec, ki ga trenutno še razvija in ga bo letu 2023 tudi pričel že ustvarjati (produkcija ZVVIKS).

Film Kurent še čaka festivalsko leto, zaenkrat pa je bil v 2022 predvajan še na naslednjih festivalih: Cartoon Club (Italija), 18. Supertoon (Hrvaška), 18. Kino Otok – Video na plaži (Slovenija), Letni kino Nova Gorica, DigitalBigSsreen, 19. Balakanima, 20. FilmFront (Srbija) in je bil predvajan na AGRFT v Ljubljani, ter v Kulturnem domu Nova Gorica.

Bela, črna in prava ljubezen

Animirani film Anje Paternoster Bela, črna in prava ljubezen (januar, 2021) je osvojil srca občinstva po vsej Evropi. Skupaj je bil Anjin film v letih 2021 in 2022 v 46 izborih po vsem svetu! Predvajal se je v Grčiji, Avstriji, Srbiji, Kolumbiji, Španiji, Turčiji, Ukrajini, ZDA, Braziliji, Romuniji, Hrvaški, VB, Tajvanu, Gruziji, na Češkem, Slovaškem in Portugalskem. Prejel pa je naslednje nagrade: najboljši eksperimentalni film na Cannes World Film Festival (Francija), najboljši eksperimentalni film na 13. Short Stop International Film Festival (Romunija), najboljši eksperimentalni nominiranec na 5. mednarodnem filmskem festivalu Feel The Reel (VB), posebna omemba na 45. mednarodnem festivalu animiranega filma CINANIMA v Espinhu (Portugalska), kot tudi izbran za razstavni del Piccolo IAFF.

Film je bil izbran v tekmovalni program 24. Festivala slovenskega filma in 17. Animateke ter prikazan v 2022 še na naslednjih festivalih/ dogodkih:

21. Monstra (Portugalska), 50. Animafest (Hrvaška), 13. Anibar (Kosovo), 26. Anifilm – CEE Talents (Češka), 14. Fest Anča – CEE Talents (Slovaška), MARS (Mljet, Hr.), 18. Kino Otok – Video na plaži, Letni kino Ajdovščina, 10. Prime the Animation! Festival (Španija), Cherry Pop FF (Hrvaška), 11. SEE FF Paris-Berlin-Washington (Francija), 14. Festival TOFUZI (Gruzija), 10. World of film International Festival Glasgow (VB), 19. Seville European Film Festival, 12. The KuanDu International Animation Festival (Tajvan), 10. Choreoscope Barcelona Dance Film Festival, 4. The Paus Premieres Festival (VB), 21. ança em foco – Festival Internacional de Vídeo & Dança (Brazilija), 4. ICONA (Grčija) in je bil del razstavnega programa 13. Anibar, ter predvajan na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo AGRFT v Ljubljani.

Zbulimi

Kratki dokumentarni film Arte Kroni Zbulimi (maj, 2022) je prejel nagrado vizonar za režijo in kamero na slovenskem festivalu FilmFreš 2022! Nekaj ​​mesecev kasneje je bila ambiciozna filmska ustvarjalka izbrana za sokuratorko na goriškem filmskem festivalu Prvi poleti (festival Poklon viziji).

Film Zbulimi je bil skozi leto predvajan na več filmskih festivalih, a izpostaviti gre 82. UNICA (Švica) – svetovno srečanje ljubiteljskih in mladih filmskih ustvarjalcev. Sicer pa še na: V-F-X (Slovenija), 31. Etnološki FF (Srbija), Letni kino Nova Gorica, Letni kino Ajdovščina, 25. Festival slovenskega filma, DBS, 2. Tokyo International Short Film Festival (Japonska) in je bil predvajan na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo AGRFT v Ljubljani.

Matej Rimanić – foto Nik Kranjec

Love In Plane Sight

Naš študent Matej Rimanić je sodeloval na natečaju TikToka, ki se je lani prvič odprl v sklopu 75. filmskega festivala v Cannesu (#TikTokShortFilm) – in zmagal !

Film si lahko ogledate tukaj.

Močerad (v razvoju)

Stop-motion animacija Domena Sajovica Zadnji smeh je bila prikazana na festivalu ICONA v Grčiji ter na 19. Animateki, kjer je bil Domen član žirije študentskih filmov!

Najpomembnejša selekcija je bila uvrstitev filma v tekmovalni program 25. Festivala slovenskega filma, na katerem je Domen prejel nagrado DSAF (Društva slovenskega animiranega filma) za najboljši študijski animirani projekt v razvoju 2022 za diplomski film v nastajanju z naslovom Močerad.

Gostja

Vedno je lepa potrditev tudi, ko tvoj film nagradi občinstvo – razburljivi triler Blaža Štolarja Gostja (april 2022) je prejel nagrado občinstva na MARS-u (Mljet, Hrvaška)! Film je bil predvajan tudi na 22. Metexis programu (28. MedFilm, Rim), kjer je bil Blaž izbran v študentsko žirijio!

Gostja je bil prikazan na 38. Aleksandrijskem filmskem festivalu, 25. Festivalu slovenskega filma, DigitalBigScreen, 22. Methexis / 28. MedFilm festivalu (Rim, Italija).